Під “податок на розкіш” потраплять лозівчани, в кого є 2 чи більше житла +vd

Податок на житлову нерухомість почав діяти з 1 січня 2013 року. Під його дію підпадають квартири, будинки, дачі і навіть кімнати у комуналках — якщо вони приватизовані. 

Податок на житлову нерухомість був прописаний у Податковому кодексі з моменту його прийняття, але чинності він набув тільки у 2013 році. Під нього підпадає будь-яке приватизоване житло, за виключенням дитбудинків сімейного типу та житла багатодітних родин.

На невеликі об’єкти, щоправда, теж є пільга: не підлягають оподаткуванню квартири житловою площею до 120 квадратних метрів та будинки до 250 квадратних метрів.

Навіть найбільші міські квартири — 4-кімнатні — підпадають під пільгу, якщо у власника більше немає житла. Якщо ж на нього записаний наприклад, ще й будинок чи дача, то за один з об’єктів сплатити доведеться.

Цьогоріч для квартир житловою площею до 250 метрів та будинків до 500 метрів діє ставка в 1% від мінімальної зарплатні — 11,5 гривень за 1 квадратний метр житлової площі. Для більших квартир і будинків ставка буде становити 2,7% від “мінімалки” — майже 31 гривню за 1 квадратний метр житлової площі.

Оскільки настільки великих житлових об’єктів у Лозовій немає, податок переважно платитимуть пересічні небагаті лозівчани, які мають по кілька об’єктів житлової нерухомості, говорить начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи Лозівської об’єднаної державної податкової інспекції Лариса Баркова.

Та чи платитиме бодай хтось цей податок у 2013-му — це питання. Перша проблема — так звана база оподаткування. Тобто, перелік нерухомості з її власниками. Податківці збираються запросити цю інформацію у держреєстру речових прав на нерухомість. Отримати й обробити її вони мають до 15 квітня.

Однак створювати реєстр почали лише 2 тижні тому. Коли він буде завершений, у реєстраційній службі не знають. Як не знають і того, яким чином і яку інформацію вони даватимуть (чи не даватимуть) податківцям. Самі реєстратори звіряють інформацію у трьох базах. Ледь не найголовніша у цьому випадку — електронний реєстр БТІ — містить менше половини даних. Усе інше — досі у бюро, на папері.

Друга складність із нарахуванням податку — широкі можливості скористатися пільгою. Наприклад, якщо подружжя має звичайні квартиру і будинок, обидва у спільній сумісній власності, то закон дає власникам право обирати, хто у кожному випадку виступатиме платником податку. Якщо за один з об’єктів відповідатиме жінка, а за інший — чоловік, то пільгою на невелику площу користуватиметься кожен. І ніхто з них не платитиме. Тим більше, якщо члени родини окремо володіють житловими об’єктами, будь то подружжя чи батьки і діти.

Якщо ж ви є єдиним власником великого житла чи двох житлових об’єктів, то чекайте повідомлення від своєї податкової інспекції. Воно має прийти до 1 липня. Після цього у вас буде 60 днів, щоб сплатити податок.

Валерія Гецко

 

{youtube}boRWr4HOImY{/youtube}