новини Лозівської ОДПІ від 15.11.2016р

І. ІнформаціящододіяльностіЛозівськоїОДПІтаорганівДФСУкраїни

Увага! Конкурс

Лозівська ОДПІ оголошує конкурс серед торгівельних підприємств, на право реалізації безхазяйного майна та належного державі майна. 

Інформацію щодо пакету документів можна отримати за телефоном 5-12-12.  Заявки на участь у конкурсі приймаються до 25 листопада 2016 року за адресою м, Лозова, м-н 3, буд. 5.

 Засідання конкурсної комісії відбудеться 28 листопада 2016 року.

 

Оновлено форму податкової декларації про майновий стан і доходи

Наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016  № 821 внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи. Наказ набирає чинності з 31 грудня 2016 року

 

Надходження єдиного внеску перевищили 200 мільйонів гривень

Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування станом на 01 листопада 2016 року становить 200,554 мільйонів гривень, – інформує в.о. начальника Лозівської ОДПІ Наталія Москалець.

 «Щиро дякуємо тим представникам соціально відповідального бізнесу, які дотримуються гарантій в оплаті праці та спрямовують на  соціальні потреби держави передбачені чинним законодавством кошти. Враховуючи, що ставку єдиного внеску знижено до 22 %, динаміка його сплати у нашому регіоні  свідчить про розуміння зі сторони бізнесу важливості легальності заробітних плат та максимальної детінізації ринку праці», – зазначає керівник інспекції.

Довідково: за 10 місяців 2016 року страхувальники нашого регіону спрямували на соціальні потреби держави 267,0 мільйона гривень єдиного внеску.    

 

Звіт з ЄСВ за жовтень подаємо за новою формою

Наказом Мінфіну від 07.09.2016 року № 813  було внесено зміни до Порядку складання звіту з ЄСВ та Інструкції про нарахування ЄСВ. 18 жовтня цього року цей наказ було опубліковано у «Офіційному віснику України» №80/2016, тобто  Наказ Мінфіну № 813 набрав чинності.

Внаслідок зазначених змін, та оскільки Наказ № 813 опубліковано вже у жовтні, вперше відзвітувати з ЄСВ за новою формою роботодавці повинні будуть саме за жовтень 2016 року у листопаді. 

 

В «Електронному кабінеті платника» можна сформувати звітність

В електронному сервісі «Електронний кабінет платника» доопрацьовано режим «Введення звітності» в частині надання можливості платникам підготувати, заповнити та надіслати Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі (форма 1-РА (місячна)) та Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі (форма 1-РТ (місячна)).

Заповнення форм звітів здійснюється з використанням кодів продукції та кодів адміністративно-територіальних одиниць відповідно до вимог наказу Мінфіну «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення» від 11.02.2016 року № 49.

Звіт за формою 1-РА складається окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання.

Звіт за формою 1-РТ складається  окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за місцем реєстрації суб’єкта господарювання.

 

Як працює інтерактивний сервіс «Пульс»?

Даний сервіс створено з метою забезпечення оперативного реагування на повідомлення громадян про неправомірні дії або бездіяльність працівників органів ДФС, а також про можливі корупційні дії. Телефонний сервіс «Пульс» функціонує у цілодобовому режимі: у робочий час інформацію приймають працівники сервісного центру, а в неробочий час – інтерактивний автовідповідач. Звернутися до «Пульсу»  можна за номером: (044) 284-00-07.

Представники бізнесу, в тому числі і суб’єкти зовнішньо – економічної діяльності, мають можливість оперативно вирішити суперечливі питання, що виникають не тільки у сфері адміністрування податків, а й під час здійснення митного контролю й митного оформлення.

Телефонна лінія працює за принципом call-back, тобто працівники сервісного центру не тільки приймають звернення, але й потім інформують заявника про результати перевірки та вжиті заходи.

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Доплати, надбавки, премії підлягають оподаткуванню ПДФО у тому місяці, в якому здійснені нарахування

Доплати, надбавки і премії, які нараховуються платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму, включаються до складу заробітної плати платника податку і підлягають оподаткуванню у тому місяці, в якому здійснені нарахування.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст.167 ПКУ (пп.168.1.1 п.168.1 ст.168 ПКУ).

Якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування.

 

Хто сплачує екологічний податок, якщо орендується будівля з автономною системою опалення: власник чи орендар?

У разі утворення забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря при згоранні палива (газу, мазуту тощо), яке використовується для роботи автономної системи опалення (котла), платником екологічного податку за викиди стаціонарними джерелами забруднення є суб’єкт господарювання (орендодавець – юридична особа або фізична особа – підприємець) – власник автономної системи опалення (котла), яка використовується для опалення будівлі, в тому числі коли в одній будівлі знаходяться декілька орендарів.

Фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання (орендодавець) – власник автономної системи опалення (котла), що використовується для опалення будівлі, що здається нею в оренду одному або декільком суб’єктам господарювання, не є платником екологічного податку. При цьому, суб’єкти господарювання – орендарі будівлі або приміщень будівлі, не є платниками екологічного податку за викиди стаціонарними джерелами забруднення, крім випадків, коли ними укладені договори на придбання (постачання) палива для цих джерел забруднення.

 

Незареєстрована податкова накладна у складі податкового кредиту

Суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних/розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні/розрахунки коригування в ЄРПН, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних.

Статтею 50 ПКУ визначено порядок подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, а також обставини, за яких такий розрахунок подається.

Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання у минулих податкових періодах, зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % від цієї суми до подання такого уточнюючого розрахунку.

Отже, якщо платник податку помилково включив суму ПДВ, зазначену в податковій накладній, зареєстрованій у ЄРПН з порушенням встановленого ПКУ терміну реєстрації, до складу податкового кредиту в податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, в якому було складено таку податкову накладну (а не зареєстровано у ЄРПН), то такий платник податку у разі самостійного виявлення помилки зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації.

При цьому штраф нараховується платником лише у разі, коли внаслідок виправлення такої помилки виникає сума, належна до сплати в бюджет.

 

Сплата земельного податку за паї, передані в оренду єдиннку 4 групи

Відповідно Податкового кодексу від сплати земельного податку звільняються на період дії єдиного податку 4 групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку 4 групи.

Об’єктом оподаткування для платників єдиного податку 4 групи є площа сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду, що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди. Підставою для нарахування єдиного податку є дані  земельного кадастру та/або дані з держреєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно із ст. 125 Земельного кодексу, право власності на земельну ділянку, право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту держреєстрації цих прав.

Отже, фізичні особи – власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) звільняються від сплати земельного податку за земельні частки (паї), що передані в оренду платнику єдиного податку четвертої групи на підставі договору оренди.

 

На єдиний податок можна перейти один раз протягом календарного року

Перехід на спрощену систему оподаткування може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст.291 ПКУ, щодо обмеження кількості найманих осіб, обсягу доходу та здійснення певних видів діяльності.

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до фіскального органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначається на момент подання заяви із врахуванням запланованої суми отримання доходу, за період що залишився до кінця року після подання заяви.

 

Як зазначати у звітностівиплату заробітної плати родичам померлого працівника

Згідно із довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну України від 13.01.2015 року № 4, сума заробітної плати, яка не була одержана померлим працівником та виплачується податковим агентом членам його сім’ї, відображається у податковому розрахунку (форма № 1ДФ) під ознакою доходу «101» із зазначенням реєстраційного номера облікової картки фізичної особи такого померлого працівника.

При цьому отримання заробітної плати у вигляді спадщини, яка виплачується спадкоємцям через нотаріальне оформлення, відображається нотаріусом у податковому розрахунку (форма № 1ДФ) під ознаками доходів «113», «114» або «115» залежно від ступеня споріднення з відображенням у звітності реєстраційного номера облікової картки фізичної особи такого спадкоємця.

 

Про отримання та збереження першої та другої квитанцій при подачі звітності в електронному вигляді

При поданні податкових документів в електронному вигляді платнику податків надсилаються квитанції:

перша квитанція є підтвердженням платнику податків передачі його податкових документів в електронному вигляді до органу доходів і зборів засобами телекомунікаційного зв’язку. Ця квитанція надсилається органами доходів і зборів на електронну адресу платника податків, з якої було надіслано податкову звітність. Другий примірник першої квитанції в електронному вигляді зберігається в органі доходів і зборів. Якщо на електронну адресу платника податків не надійшла перша квитанція, то податковий документ вважається неодержаним;

підтвердженням платнику податків прийняття його податкових документів до бази даних органу доходів і зборів є друга квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, в якій визначаються реквізити прийнятого податкового документа в електронній формі, відповідність податкового документа в електронній формі затвердженому формату (стандарту) електронного документа, результати перевірки ЕЦП, інформація про платника податків, дата та час приймання, реєстраційний номер, податковий період, за який подається податкова звітність, та дані про відправника квитанції. На цю квитанцію накладається ЕЦП органу доходів і зборів, здійснюється її шифрування та надсилання платнику податків засобами телекомунікаційнго зв’язку. Другий примірник другої квитанції в електронному вигляді зберігається в органі доходів і зборів.

У разі надходження податкового документа в електронному вигляді до органів доходів і зборів до 16 години платнику податків протягом двох годин з моменту прийняття (неприйняття) надсилається друга квитанція, в іншому випадку – протягом перших двох годин наступного робочого дня.

Архів надісланих до органу доходів і зборів файлів податкових документів із накладеними на них ЕЦП Платника податків та отриманих електронних квитанцій зберігається протягом строку, передбаченого законодавством для зберігання податкової звітності на паперових носіях, тобто 1095 днів з дня подання податкової звітності.

 

Суми штрафів, пені включаються до фінансового результату підприємства

Неустойка (штраф, пеня) — це штрафна (господарська) санкція у вигляді грошової суми, яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов’язання (п. 1 ст. 230 Господарського кодексу).

Розділом III ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці за штрафами, пенею, неустойкою.

Таким чином, доходи у вигляді штрафів, пені, неустойки за порушення правил здійснення господарської діяльності контрагентом, невиконання або неналежне виконання господарського зобов’язання беруть участь при визначенні фінансового результату до оподаткування відповідно до правил бухгалтерського обліку без подальшого його коригування на такі доходи.

 

Про складання звіту 1-ДФ у разі прийняття чи звільнення працівників

Особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

У графі 6 «Дата прийняття на роботу» відображається дата прийняття фізичної особи на роботу, наприклад, «17.04.2016». У графі 7 «Дата звільнення з роботи» відображається дата звільнення фізичної особи з роботи аналогічно абзацу другому цього пункту.

Графа 7заповнюється тільки на тих фізичних осіб, які були звільнені у звітному періоді за місцем роботи, на якому вони отримували дохід у вигляді заробітної плати, або звільнені до початку звітного періоду, але отримували доходи у звітному періоді. Для тих фізичних осіб, які не змінювали місця роботи у звітному періоді, графи 6 та 7 не заповнюються.

У разі неодноразового прийняття фізичної особи на роботу і її звільнення з роботи у звітному кварталі про таку особу потрібно заповнювати стільки рядків, скільки разів інформація про зміну місця роботи особи зустрічається у звітному кварталі.

У разі відсутності нарахування та виплати доходу в кварталі, в якому відбулося звільнення працівника податковий розрахунок за ф. № 1ДФ не подається та графа 7 «Дата звільнення з роботи» такого розрахунку не заповнюється.

 

Платник єдиного податку 3 групи немає доходу, чи звітувати?

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розділу XIV Кодексу, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Звітним періодом для платників єдиного податку 3 групи є календарний квартал. Податкова декларація юрособами – платниками єдиного податку 3 групи подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (півріччя).

У податковій декларації відображається обсяг доходу, що оподаткований за відповідною ставкою.

Норми глави 1 розділу XIV Кодексу не містять виключення для юросіб – платників єдиного податку 3 групи щодо можливості неподання податкової звітності у разі відсутності доходу за звітний період.

Отже, обсяг доходу для платників єдиного податку 3 групи є показником, який підлягає декларуванню.

 

Сума акцизного податку, нарахована при роздрібної торгівлі підакцизних товарів, до бази оподаткування ПДВ не включається

Відповідно до п. 188.1 ст. 188 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками – суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

Згідно з підпунктом 9.1.4 пункту 9.1 статті 9 ПКУ акцизний податок є загальнодержавним податком.

Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об’єктах громадського харчування, а також фізичний відпуск з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 ПКУ, незалежно від форми розрахунків.

Таким чином, сума акцизного податку, нарахована при реалізації суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, до бази оподаткування не включається.

 

Хто повинен подати звіт та сплатити єдиний внесок у разі смерті страхувальника – підприємця або особи яка займається незалежною професійною діяльністю?

Формування та подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску покладено, зокрема, на  фізособу – підприємця  або особу, що провадить незалежну професійну діяльність. 

Якщо при припиненні страхувальника є правонаступник, звіт щодо сум нарахованого ЄСВ до фіскального органу подається правонаступником, якщо правонаступництво підтверджено установчими документами із зазначенням правонаступника (пункт 10 розділу ІІ Порядку № 435).

Особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань чи податкового боргу фізичної особи (у т.ч. підприємця, фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність), яка померла або визнана судом безвісно відсутньою або оголошена померлою чи визнана недієздатною, є особи, які вступають у права спадщини або уповноважені здійснювати розпорядження майном такої особи.

Враховуючи зазначене вище, відповідальною особою за подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску у разі смерті страхувальника – ФОП або ФО, яка провадить незалежну професійну діяльність, є особа, яка вступає у права спадщини або уповноважена здійснювати розпорядження майном померлої особи.

 

Як визначається середньоринкова вартість авто задля сплати транспортного податку

Урядом затверджено Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів постановою від 18.02.2016 р. № 66

Згідно з методикою, Мінекономрозвитку розраховуватиме середньоринкову вартість легкових автомобілів і щороку до 1 лютого базового податкового (звітного) періоду надаватиме до ДФС інформацію щодо автомобілів, із року випуску яких минуло не більше ніж 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів МЗП, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Мінекономрозвитку на офіційному веб-сайті оновлюватиме інформацію про середньоринкову вартість автомобіля з урахуванням марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач і пробігу.

 

Якщо договір оренди розірвано: доки сплачувати орендну плату

У разі припинення або розірвання договору оренди земельної ділянки державної (комунальної) власності орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором, та сплачує орендну плату за фактичний період перебування землі у користуванні у поточному році, тобто до дати повернення земельної ділянки орендодавцю (відповідному органу виконавчої влади чи відповідній сільській, селищній, міській раді).

 

Дохід сільськогосподарського товаровиробника

При визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва відсотки за депозитом та сума безповоротної фінансової допомоги включаються до загальної суми доходу, оскільки відповідають умовам визначення доходу.

Сума поворотної фінансової допомоги не включається до загальної суми доходу при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва, оскільки така допомога є обов’язковою до повернення у визначений  договором термін.  У разі якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений  договором термін, вона включається до загальної суми доходу при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва.

 

 ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Підприємцем отримав дохід від видів діяльності, не зазначених в реєстраційних даних

Якщо фізична особа – підприємець отримує дохід від тих видів діяльності, які не вказані у реєстраційних даних, то такий дохід оподатковується  за загальними правилами.

Зокрема, у п.177.6 ст.177 ПКУ  передбачено, що у разі, якщо підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими Кодексом для платників податку – фізосіб.

Разом з тим, п. 177.8 ст.177 Кодексу визначено, що під час нарахування (виплати) ФОП від здійснення нею підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо ФОП, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності.

Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця.

 

Пільги, що передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб

Порядок сплати податку на доходи фізичних осіб встановлений розділом IV Податкового кодексу.

Нормами зазначеного розділу ПКУ передбачено наступні пільги платникам податку:

– не включення до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу окремих видів доходів, зазначених у ст. 165 ПКУ;

– отримання податкової знижки (ст. 166 ПКУ);

– отримання податкової соціальної пільги, за умови, що розмір заробітної плати на місяць не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (ст. 169 ПКУ).

 

Про сплату фізособою транспортного податку, якщо легковий автомобіль використовується понад 5 років

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до п.п. 267.2.1 ст. 267  ПКУ є об’єктами оподаткування. Оподатковуються легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Для громадян обчислення здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку. Податкове повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

Транспортний податок громадяни сплачують протягом 60 днів з дня вручення такого повідомлення.

У разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років (п.п 267.6.7  ст. 267 ПКУ).

 

Про відображення у декларації заробітної плати яка виплачена не в повному обсязі

При заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи у розділі II «Доходи, отримані протягом звітного (податкового) року» фізична особа зазначає суму нарахованої заробітної плати згідно відомостей, отриманих від податкового агента. До складу цих відомостей, зокрема, включаються: заробітна плата, премії, надбавки, винагороди, пенсії, стипендії.

Якщо декларант має певні сумніви щодо правильності визначення ним розміру сукупного доходу, йому слід звернутися до джерел виплати відповідних доходів (бухгалтерії, пенсійного фонду, відділу соціального захисту населення за місцем проживання тощо) та одержати точні відомості.

При визначенні доходів, отриманих у натуральній формі їх розмір визначається згідно з платіжними відомостями, накладними, іншими обліковими документами таких виплат, а у разі відсутності підтверджуючих документів, застосовується їх оцінка за звичайними цінами, але не нижчої за звичайні ціни.

Якщо останній день строку сплати ЄСВ припадає на вихідний або святковий день

Відповідно до Закону  про сплату єдиного внеску, роботодавці зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.

Порядок нарахування і сплати єдиного внеску затверджено наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 року № 449 «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Згідно з п. 11 розд. ІV Інструкції № 449 у разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску, зазначених у Інструкції № 449, припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем

 

Якщо громадянин змінює місце проживання, але не реєструється за новим, куди надавати декларацію?

Якщо фізична особа, яка знята з реєстрації за однією податковою адресою та не зареєстрована за іншою, то вона повинна подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за попередньою податковою адресою.

 

Щодо перерахунку сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Податкові повідомлення-рішення з податку на нерухоме майно можуть бути скасовані (відкликані) на підставі заяви платника податку, поданої до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

– об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

– розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

– права на користування пільгою із сплати податку;

– розміру ставки податку;

– нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить протягом 10 робочих днів перерахунок суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

Порядок оподаткування майна, отриманого у спадщину

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи у дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється ст. 174 ПКУ, якою встановлено різні ставки для оподаткування доходів платника податку, одержаних у вигляді спадщини, залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та резидентського статусу.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковується вартість власності, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.  Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

За нульовою ставкою оподатковується вартість власності (нерухомого майна), зазначеної в пп. “а” п. 174.1 ст. 174 , що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності (нерухомого майна), зазначеної в пп. “а” п. 174.1 цієї статті, що успадковуються дитиною-інвалідом.

За ставкою 5%, оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня.

Для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, застосовується ставка 18 %.

Доходи, що є об’єктом оподаткування податком на доходи фізосіб нараховується  військовий збір за ставкою 1,5%.

 

Чи сплачувати ЄСВ демобілізованому підприємцю

ФОП, у т.ч. ФОП — платники єдиного податку, призвані на військову службу під час мобілізації чи залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк їх військової служби звільняються від виконання своїх обов’язків, передбачених п. 2 ст. 6 Закону № 2464, якщо вони не є роботодавцями, зокрема: від своєчасного й у повному обсязі нарахування, обчислення та сплати ЄСВ і подання звітності до органу доходів і зборів.

Підставами для такого звільнення є заява ФОП і копія військового квитка чи копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до органу доходів і зборів ФОП протягом 10-ти днів після її демобілізації або після закінчення її лікування (реабілітації).

Отже, мобілізовані підприємці звільняються від своєчасного та в повному обсязі нарахування, обчислення та сплати ЄСВ із першого календарного дня місяця призову на військову службу під час мобілізації платника до останнього календарного дня місяця, у якому платника було демобілізовано або завершено його лікування (реабілітацію).

Демобілізовані підприємці також звільняються від подання звітності до органу доходів і зборів за період мобілізації.

Своєю чергою, мобілізовані підприємці не позбавлені права після демобілізації або після закінчення лікування (реабілітації) самостійно визначати базу нарахування ЄСВ та сплачувати ЄСВ і, відповідно, відображати такі зобов’язання у звіті.

 

Який розмір ЄСВ нараховує підприємець на суму зарплати працівників-інвалідів?

Ставка 8,41% визначеної бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів, встановлена тільки для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди (ч. 13 ст. 8 ЗУ від 08.0710р. № 2464-VI).

Вказана пільга не розповсюджується на фізосіб-підприємців, які використовують працю найманих працівників-інвалідів. Іншого Законом №2464-VI не передбачено.

 Фізичні особи – підприємці нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на заробітну плату працівників-інвалідів у розмірі 22% до визначеної бази нарахування ЄСВ.

 

Підприємець змінює систему оподаткування: як сплачувати та звітувати по ЄСВ

 ФОП на загальній системі оподаткування зобов’язаний сплатити єдиний внесок, нарахований за 2016 рік, – до 10 лютого 2017 року, у разі отримання доходу в цьому періоді.

Також необхідно подати звіт з єдиного внеску за 2016 рік до 10 лютого 2017 року за формою додатку 5 з двома таблицями – табл.1 (за квітень-грудень 2016 року, як платник, який перебуває на загальній системі оподаткування) та табл. 2 (за січень-березень 2016, як платник, який перебував на спрощеній системі оподаткування року).

Правильно заповнюйте платіжне доручення

У разі заповнення поля «Призначення платежу» з порушенням вимог Порядку, документ на переказ приймається до виконання. При цьому вважається, що платник податків сплачує грошове зобов’язання (код виду сплати 101)

1 вересня 2015 року набрав чинності Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, ЄСВ, здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, повернення помилково або надміру зарахованих коштів,  (наказ Мінфіну № 666)

 

Якщо платник має борг по єдиному внеску

Якщо платник єдиного внеску має податковий борг/недоїмку з єдиного внеску, розрахунковий документ на переказ коштів приймається до виконання незалежно від напряму сплати, зазначеного у полі «Призначення платежу» розрахункового документа. При цьому зарахування коштів відбувається у порядку черговості, встановленому  ПКУ а такому виду сплати органами ДФС присвоюється код виду сплати 140.

 

Акцизний податок: куди сплачувати

Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, у тому числі не за основним місцем перебування на обліку, або який перебуває на основному обліку в спеціалізованій державній податковій інспекції з обслуговування великих платників, повинен подавати податкові декларації до контролюючих органів, які територіально обслуговують адміністративно-територіальні одиниці, на яких розташовано пункти продажу таких товарів.

Сплата акцизного податку відбувається до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів.

 

Які обмеження на застосування єдиного податку при здійсненні підприємцем орендних операцій?

Фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає всім вимогам для реєстрації та застосування єдиного податку.

При цьому, не можуть бути платниками єдиного податку фізособи – підприємці, які надають в оренду:

• земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара;

• житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів;

• нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.