Акумулятори для авто з прямою і зворотною полярністю: в чому різниця?

Навіть у разі виконання рекомендацій щодо експлуатації та регулярного обслуговування, в певний момент АКБ машини потребуватиме заміни. Недосвідченим водіям часто буває важко зробити правильний вибір, адже вони не орієнтуються в теперішніх різновидах. До основних параметрів, за якими вибирають акумулятор для легкового авто, належить полярність агрегату. 

vosJaDMz0BCWwj51ANR4MHLpFbagx9tsuyBYrb3PQqjGb3aAMaZDJwfO9dripXu8iWBATk1W9SWnRGPA5LyAEvuqKyynFLmyEzITocl8jtpftx4_h50vhyoP1gusWHhs51ig2Zod-mAo

В описах пристроїв та відгуках в інтернет-магазинах часто можна побачити, що модель має ліву чи праву полярність, інколи її вказують як пряму і зворотну. Фактично цей показник відображає, яким чином розташовані клеми на кришці або іншій поверхні пристрою. Чому на нього варто зважати, коли плануєте купити автомобільний акумулятор? Тому що від цього залежить можливість встановлення агрегату. На сайті https://akbcenter.com.ua/avtomobilni-akumulyatory представлено достатньо варіантів обох різновидів, тому не варто ризикувати та замовляти товар з невідповідним розміщенням клем. В такому випадку після підключення електроніка може не вмикатися. Бувають випадки, коли через подібну помилку прилади повністю виходять з ладу та потребують заміни, а це зайві гроші. 

Що собою являють акумулятори з прямою та зворотною полярністю?

Акумуляторна батарея для легкового транспорту має пряму полярність, коли мінусова клема розміщена праворуч, а плюсова ліворуч. У зворотних все навпаки. Обидва типи можуть мати різну ємність та вибираються за наступними характеристиками:

  • пусковий струм;
  • розміри (товщина, висота, ширина);
  • технологія;
  • товщина клем;
  • бренд – в асортименті великих виробників на кшталт Evropusk, INTER, ZAP присутні АКБ як з прямою, так і зі зворотною полярністю;
  • умови гарантії – і на ліві, і на праві батареї надають гарантію тривалістю мінімум 1 рік. Якщо період менше, то це привід засумніватися в якості агрегату.

SDnY9mvoYS-GO43iVqKXPtn2JQQiOrrQq0xTrUi9_cJqXS3-jRefSGaTMOpso9IfjMu7SO45sDHGw-oew5euVgaNRJE9rib9-zjCx7_WWtYNEor5nce0CRpFm7x2PFdROWyyJfySXJ40

Розрізняють також європейський та азійський тип корпусу. В першому випадку клеми інтегровані в поверхню та виступають, а в другому їх добре помітно, адже вони розташовані на верхній кришці. Важливий нюанс – азійські агрегати мають більші розміри та коштують дорожче.

Різниця між батареями з різною полярністю

Візуально відрізнити АКБ на легкову машину з прямою та зворотною полярністю складно (хоча інколи їхня будова трохи відрізняється, але несуттєво). Це зумовлюється випуском на однакових заводах тими ж виробниками. За принципом функціонування модифікації ідентичні, і єдиною відмінністю є положення клем.

Підбираючи АКБ для легкових автомобілів, варто відштовхуватися від того, де саме вироблений транспортний засіб. Машини, зроблені в США та європейських країнах, переважно оснащені зворотними варіаціями, а ті, які випускають азійські та російські концерни, комплектуються моделями з прямою полярністю. 

Помилятися не можна не лише через ймовірність несправностей обладнання, а й через те, що довжина проводів відповідає певній полярності, тобто під час підключення просто не вдасться дотягнути кабель до потрібного місця.