Як прочистити димар

Опалення будинку, дачі або лазні рідко обходиться без печі або котла. Для нащих зим це обладнання оптимально: може видавати необхідну кількість тепла. Але і печі та котли вимагають обслуговування і одна з обов’язкових процедур – чистка димоходу.

Процес горіння палива – це процес окислення, а для цього необхідний кисень і висока температура. Якщо хоча б одна з цих умов не виконується, з’являється сажа – це результат недостатнього окислення вуглецю. Зовні наявність сажі можна визначити за кольором диму – якщо він чорного кольору, значить в ньому містяться частинки сажі, але велика її частина осідає в димоході, особливо в місцях поворотів.

Тепер трохи про те, що може стати причиною активного утворення сажі:

  • Сирі дрова. Якщо підкинути в вогонь невисушені дрова, вони спочатку сохнуть. На це йде багато енергії, що сильно збиває температуру в топці. Отримуємо недогрев вуглецю, велика хмара чорного диму і, через деякий час використання сирого палива матимемо забитий димохід.
  • Спалювання сміття – пластика і поліетиленових пакетів. Краще вже викинути в сміття. Також багато сажі утворюється при топці обрізками фанери, ДСП, ОСП. Що міститься в них клей дуже швидко забиває димохід – за два місяці використання такого палива димохід може зарости повністю.
  • Недостатня тяга. Тут може бути два варіанти – подачу повітря припиняють для того щоб продовжити процес горіння (переводять дрова в режим тління) або димова труба має недостатню висоту. Ну, і тяга може тяга погіршиться через те, що в трубі вже накопичилося багато сажі.

Швидкість заростання димоходу сажею також залежить від сорту дров. Смолисті ялина і сосна в цьому плані – не найкращий вибір, але топити дорогим дубом або іншими листяними породами не у всіх є можливість. У будь-якому випадку можна подбати про те, щоб дрова були сухими. Для цього варто побудувати дровник просторіше, щоб в ньому містився запас на 2-3 роки. Використовувати тоді можна самі витримані і висушені поліна, а свіжі нехай лежать, доходять до кондиції.

Є три способи очищення димової труби:

  • Механічний. В димохід засовують йорж, за допомогою якого збивають сажу зі стінок. Недолік методу – необхідно мати доступ до труби, що не завжди просто. Залазити на дах не всі в змозі, а для чищення знизу потрібні Гнучкі ручки для чищення димоходу штанги і доступ. Ще один неприємний момент: весь вміст зсипається вниз, вам доведеться це збирати і виносити, а потім довго відмивати піч або камін від сажі. Тому перед початком чистки поставте якусь ємність, в яку все буде сипатися.
  • Хімічна чистка димоходу – порошки і брикети (поліна). Коли система розігріється порошки висипають в вогонь, поліна підкладають при топці. Вміщені в них речовини розм’якшують сажу, вона поступово відлітає в трубу, але може звалитися вниз і закупорити прохід взагалі. Так що ці кошти краще застосовувати для профілактики, коли сажі ще трохи.
  • Народні методи. Проблема заростання димоходів сажею не нова і наші предки вміли з нею справлятися і без хімії. Були, звичайно, сажотруси, але вони працювали в містах, так і послуги з коштували чимало. Проте, з проблемою справлялися, причому дуже простими засобами – сіллю або картопляним лушпинням.

Є ще одне кардинальне рішення – сходити до пожежників і викликати фахівців. Вони вже не називаються сажотрусами, але виконують ті ж функції, правда, іншими засобами. Рішення непогане, роботу вони свою знають, так як сажа вибухонебезпечна, допуск аби кому не дають. Єдиний мінус – вартість таких послуг.