Стоматологічні інструменти як вибрати

Яке обладнання необхідне стоматологу для роботи

Одним з факторів якісного лікування та конкурентоспроможності є оснащення стоматологічного кабінету або клініки якісним обладнанням. Це не тільки спеціалізоване устаткування, безпосередньо використовуване в процесі лікування, а й цілий ряд допоміжних пристосувань, пристроїв, а також меблів, які підвищують якісний рівень послуг, що надаються, комфорт лікаря і пацієнтів. Про те, яке обладнання використовує стоматолог, як вибрати стоматологічне обладнання – в нашій статті.

Оснащення та обладнання стоматологічного кабінету

Як повідомляє https://www.whitegroup.com.ua/shop/ устаткування для стоматологічного кабінету повинно відповідати стандартам, прийнятим в даній області. Його функціональні можливості повинні дозволяти надавати усі послуги відповідно до профілю кабінету. Важливим фактором є і зовнішній вигляд обладнання, оскільки воно являє собою частину інтер’єру і має гармонійно поєднуватися із загальною дизайнерською концепцією, що є основою для психологічного комфорту пацієнтів.

Отже, які ж види стоматологічного обладнання повинні бути присутніми в клініці:

– стоматологічна установка;

– обладнання для очищення і стерилізації медичних інструментів (ультразвукове, ультрафіолетове, автоклави);

– ложементи для стоматологічних інструментів (екскаваторів, шпателів, зондів і т.д.);

– рентгенографічних установка (візіограф) – установка з малим ступенем випромінювання, без якої неможливе якісне лікування зубних каналів;

– крісло лікаря, який повинен бути не менш комфортним, ніж крісло пацієнта, оскільки опорно-руховий апарат стоматолога піддається дуже великим навантаженням;

– апекслокатор – апарат для визначення апікального звуження;

– електроодонтометрія – прилад для визначення життєздатності пульпи.

Крім цього, для роботи знадобиться наступний набір інструментів:

– змішувач для амальгами;

– стоматологічний коффердам;

– ложки хірургічні;

– ретрактори і ін.

Список обладнання для стоматологічного кабінету може бути досить великим, але ми перерахували основне, яке знадобиться для отримання ліцензії на право займатися цим видом діяльності. Одним з головних елементів стоматологічного кабінету, вибору якого слід приділити пильну увагу, є стоматологічна установка.

Як вибрати стоматологічну установку

Детальну технічну інформацію про стоматологічні установки і їхні можливості, професійну консультацію, ви завжди зможете отримати в спеціалізованих компаніях, наприклад, Amel Dental Store, яка є офіційним дистриб’ютором обладнання Dentsply Sirona, а ми розповімо про основні принципи їх підбору.

Установка складається з наступних основних елементів:

– крісло пацієнта;

– блок лікаря;

– блок асистента;

– система освітлення;

– педалі.

Тепер про кожного з них більш детально. На стоматологічних установках використовують два види приводів для зміни положення крісла: гідравлічний і електромеханічний. Більш надійним вважається електромеханічне крісло, оскільки навіть у випадку з несправністю приводу воно дозволить продовжити прийом пацієнтів. При його виборі слід приділити увагу матеріалу обшивки, яка повинна бути стійкою до механічних впливів, агресивних речовин. Протестуйте плавність ходу, перевірте, наскільки зручно управляти його положенням, приділено чи увагу безпеки його експлуатації.

Блок лікаря – це основний компонент установки, від якого залежить комфорт і можливості стоматолога. Існують мобільні блоки лікаря, а також стаціонарні – з верхньої або нижньої подачею інструментів. У кожного з них свої переваги і недоліки:

Для розташованих у верхній частині рукавів передбачений механізм повернення інструменту в початкове положення, але оскільки рукава мають недостатню довжину, робота наконечником на інструментальному столі досить незручна. Користувачеві необхідно стежити за тим, щоб наконечник ліг на передбачене місце.

Якщо рукава знаходяться в нижній частині, користувачеві також необхідно стежити, щоб наконечник при установці на штатне місце не впав. Ще один недолік – в осередках можуть накопичуватися забруднення.

Мобільний блок може бути переміщений в будь-яке місце в кабінеті і дозволяє більш раціонально скомпонувати робочу зону лікаря. Може експлуатуватися з будь-яким кріслом.

На комфорт і продуктивність праці стоматолога також впливає те, яка кількість інструментів вміщує блок лікаря – при обмеженій кількості рукавів лікаря доведеться витрачати час на заміну інструменту.

На блок лікаря встановлюються наступні інструменти:

– пістолет (повітря / вода);

– наконечник турбінного типу;

– мікромотор (повітряний / електричний);

– електричний коагулятор;

– лампа полімеризації.

Якщо установка буде використовуватися для виконання звичайного терапевтичного комплексу робіт, досить мінімального набору інструментів (три рукави). Можливість подальшої модернізації залежить від типу установки, потреб користувачів. Крім цього, можливо управління самим блоком, його синхронізація з керуванням кріслом пацієнта.

Блок асистента складається з гидроблока і системи відсмоктування. Він може бути оснащений додатковим пультом управління, використовуватися для розміщення допоміжного інструментарію. Гідроблок – це автономний компонент системи, який встановлюється на підставу установки або на крісло пацієнта. У його склад входить плювальниця, ополіскувач, наповнювач склянки. Плювальниці виготовляють з кераміки, металу, полімерних матеріалів. Для їх очищення використовують ополіскувач, в якому можуть налаштовуватися час дії і потужність потоку рідини.

Освітлювальна система забезпечує висвітлення робочої зони під час процесу лікування. Вона може бути розміщена на самій установці, на підлозі або стелі. Найбільш популярні сьогодні безтіньові світильники, при експлуатації яких навіть при загораживание робочої зони рукою тіні не виникає. Що стосується педалей, то вони призначені для управління кріслом пацієнта і інструментами.