Як вибрати пам’ятник з крихти

Вибір пам’ятника справа не проста і відповідальна, від цього залежить скільки пам’ятник прослужить. Перше що треба зрозуміти – не треба поспішати з вибором, вам треба розібратися в деяких тонкощах і відповісти для себе на ряд питань. Треба розуміти, що на виготовлення пам’ятника потрібен час, і чим пам’ятник складніше за своєю формою, тим довше часу буде потрібно на його виготовлення.

Як повідомляє https://granitlviv.com.ua/z-kryhty/ перед вибором пам’ятника слід згадати просту істину, в якій кожен напевно не раз переконався в житті: дешеве не буває якісним. Бажання заощадити притаманне кожній і цілком зрозуміло, на цьому і грають несумлінні продавці, видаючи штучні матеріали за природний камінь. Запам’ятайте не один штучний матеріал не зрівняється з крихтою по міцності і стійкості до природних умов, а природний камінь не дешевий сам по собі. Краще економте з розумом: використовуйте наші акції та знижки.

У цій статті ми розберемо наступні питання, які допоможуть вам зробити правильний вибір і не помилитися при покупці:
• З чого складається пам’ятник?
• Які форми стел бувають?
• Який матеріал вибрати?
• Якого розміру повинен бути пам’ятник?

Давайте розберемося у всіх питаннях по порядку.
1. З чого складається пам’ятник?
Стела (обеліск) – основний елемент будь-якого пам’ятника то, на що ми в першу чергу звертаємо свою увагу. Розрізняють безліч форм і типів стел, про всі по порядку розглянемо трохи пізніше. Поки виділимо для себе два основних види: вертикальні, як правило для однієї людини і горизонтальні, для двох і більше осіб. На стелу наносять основні елементи гравіювання:

Портрет – невід’ємна частина сучасного пам’ятника, який увічнює образ покійного на камені. Існує маса варіантів гравіювання портрета, при яких враховуються всі побажання замовника, починаючи від розміру портрета і закінчуючи художньою обробкою, перед нанесенням. Розрізняю гравіювання безпосередньо на камені, може бути кольорова і чорно-біла (практично вічна) і фотодрук на кераміці або склі (служить значно менше, тому що фарба вигорає)
Напис – стандартний елемент, при оформленні пам’ятника, включає в себе, не тільки П.І.Б. і дати, але і будь-які інші слова, вірші, молитви.

Існують різні варіанти нанесення: гравірування, ручна різка, піскоструминна обробка, золочення фарбою і сусальним золотом. Художнє оформлення – все додаткові гравіювання на камені, сюди ж належить квіти, свічки, пейзажі, ікони, тварини, техніка і багато іншого.

Тумба (підставка) – опора для стели то, на чому вона стоїть. Тумба повинна бути ширше і товщі стели, що б обеліск міцно стояв і весь пам’ятник виглядав органічно. На вертикальних пам’ятках розмір тумби завжди пропорційно змінюється щодо розміру стели: тумба завжди ширше стели на 5 см., Але бувають і виключення, при індивідуальних замовленнях.

На горизонтальних пам’ятках підставка може бути вже ширини стели або складатися з двох маленьких тумб, щоб не робити величезний квітник. Між собою стела і тумба кріпляться арматурою і клеєм.

Квітник – три балки квадратного або прямокутного перерізу, які при монтажі з’єднуються між собою і з тумбою, спеціальним двокомпонентним клейовим складом. Ширина квітника для вертикальної стели дорівнює ширині підставки. В квітник висаджують живі квіти або засипають декоративний кольоровий щебінь.

Надгробна плита – кам’яна плита яка кладеться на квітник або замість нього. На ній можна зробити гравіювання зображення або епітафії. Якщо у вас немає можливості постійно доглядати за могилою краще покласти плиту замість квітника, вона захистить від проростання трави і бур’янів, буде зберігати довгий проміжок часу могилу в чистоті. Інший варіант, на квітник покласти «полупліту», буває різних форм і розмірів, на неї зручно ставити вазу для квітів, лампадку, частування в поминальні дні.

Бетонна основа – бетонна плита на якій стоїть весь меморіальний комплекс. Може бути виготовлений в цеху за стандартними розмірами або залита на кладовищі за розміром ділянки.

Плитка з крихти – укладається на бетонну основу і служить його захистом від руйнування і проростання трави. Надає закінчений вигляд поховання та додаткову привабливість. Гранітна плитка повторює фактуру і колір пам’ятника, виглядає дуже багато.

Так само поховання часто комплектується столиком з лавкою, вазою для квітів, огорожею з металу або з цоколем.