Фронтовики приймали вітання з Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

У Лозівській громаді учасників бойових дій у Другій світовій війні залишилося четверо – 99-річний Дмитро Васильович Котенко, 98-річні Олена Іванівна Журавель та Олександр Петрович Сизько. 96-річний Микола Панасович Зайцев.

Сьогодні, 8 травня, у День пам’яті та примирення та напередодні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Лозівський міський голова Сергій Зеленський та помічник-консультант народного депутата України Юлії Світличної – Марина Кожевник  відвідали визволителів вдома й привітали зі святами.

Дякували  поколінню переможців за їхні подвиги у часи Другої світової війни, стійкість та любов до рідної землі.  Бажали ветеранам міцного здоров’я, благополуччя, затишку в домівках та серцях, любові й шани від близьких.  Бажали дочекатися й відсвяткувати ще одну Перемогу – України над росією!

Журавель Олена Іванівна, народилася у Воронежській області. На військову службу до 124-го окремого дорожньо-експлуатаційного батальйону була призвана у 1943 році. У складі військ Південно-західного фронту брала участь у визволенні України, у складі Карельського фронту визволяла  Радянське  Заполярря , у 1945 році брала участь у війні з Японією.

Микола Панасович Зайцев  народився на Близнюківщині.  Під час воєнного лихоліття опинився в Сталінграді на заводі по ремонту військової техніки, працював різноробочим. Згодом потрапив у діючу армію та у складі Першого Українського фронту визволяв Україну, Польщу, Білорусію, дійшов до Берліну. Був демобілізований у1947 році. Закінчив Красноградський технікум механізації сільського господарства. Працював у м. Лозова водієм, потім очолив автопідприємство – Автоколону №5 на Південній залізниці.

У часи Другої світової війни до лав Червоної армії Олександра Петровича Сизька призвали у 1942 році. Він брав активну участь в оборонних боях за Україну, зокрема за місто Харків. Приймав участь в обороні Кавказу. Був важко поранений.

Після завершення Другої світової війни, продовжив службу в прикордонних військах на флоті. У 1951 році звільненився в запас. Цього ж року розпочав трудову діяльність в Локомотивному депо ст. Лозова, пройшовши трудовий шлях від кочегара до машиніста тепловоза. Є почесним членом Ветеранської організації Лозівської ОТГ.

Котенко Дмитро Васильович, народився у Харківській області. У 1943 році був призваний до армії й відразу потрапив на передову, брав участь у форсування Дніпра. У складі 11 штурмової інженерно-саперної бригади Дмитро Васильович визволяв Румунію, Болгарію, Югославію та Угорщину. Після війни 40 років пропрацював на залізниці, у 1988 році вийшов на пенсію.

 

 

Джерело: Лозівська міська територіальна громада