У Лозівській громаді паливною деревиною планують забезпечувати за рахунок коштів власного бюджету та благодійників

Питання забезпечення паливною деревиною потребуючих верств населення Харківської області розглянули на селекторній нараді ХОВА сьогодні, 27 жовтня. Лозівську громаду представили керівники управлінь міської ради на чолі з першим заступником міського голови Олександром Жидковим та заступником Ашотом Кероповим. 

– Через декілька днів уже початок листопада, але коштів від держави для закупівлі деревини, як минулого року, немає і ми не впевнені, що вони надійдуть, – відзначив заступник голови ХОВА Євген Іванов. – Питання забезпечення паливною деревиною, громадам доведеться вирішувати за рахунок власних сил. Розпочати цю роботу хоча б з малозабезпечених. 

В ХОВА зазначили, підтримка міжнародних організації у цьому напрямку роботи, поки що зосереджена на допомозі населенню прифронтових зон. Усі інші громади Харківської області під цей перелік не потрапляють.

У Лозівській громаді питання виділення коштів на закупівлю деревини винесуть на розгляд депутатів міської ради. До цієї роботи долучатимуть благодійників. Частково забезпечуватимуть за рахунок видалення аварійних дерев. 

Начальниця Управління праці та соціального захисту населення Вікторія Кіпкало поінформувала, що минулого опалювального сезону 2022-23 років, дані заходи здійснювалися за рахунок коштів державного бюджету. На початку опалювального сезону, у 2022 році, Радою з розгляду питань надання адресної допомоги населенню Лозівської громади було розглянуто 668 заяв. У 48 випадках відмовили, через перевищення доходів або наявності, окрім пічного опалення, газового. Усі інші отримали деревину. Більшість – завдяки надходженню субвенції державного бюджету, близько сотні домогосподарств – за рахунок видалених аварійних дерев.

З початку 2023 року на розгляд надійшло 363 заяви. 175 задовольнили ще взимку. З цим Лозівській громаді допомогли благодійники, надавши 175 тонн паливних брикетів. За вимогою донора, їх розподілили по одній тонні на домогосподарство. По 8 – рішенням Ради відмовлено через наявність газового опалення.

Щодо забезпечення другої частини заявників, наразі активно тривають роботи з завезення видаленої деревини. Виконує їх КП «Еко-Сан». З цього питання Лозівський міський голова Сергій Зеленський заслухав начальника УЖКГ Миколу Пономаря та начальницю УПСЗН Вікторію Кіпкало. Доручив активізувати роботи у даному напрямку.

Джерело: Лозівська міська територіальна громада