У Лозівській громаді розпочали весняну посівну

167393653 432202317845712 3742950212942924610 nСівалка сільськогосподарського підприємства «Агросвіт» вийшла в поле 1 квітня. У господарстві почали сіяти горох. Під цю культуру відвели 500 гектарів землі – восьму частину ріллі, котру обробляє підприємство. За словами головного агронома Станіслава Подеречі, працівники «Агросвіту» працюватимуть у дві зміни. Висів триватиме цілодобово, поки дозволяють сприятливі погодні умови. Завершити сівбу гороху планують за тиждень, використовуючи лише одну одиницю сучасної потужної техніки. Після цього – у другій половині квітня – настане черга насіння соняшника.

Цьогоріч весняна посівна розпочалась на кілька днів пізніше, ніж торік. Як пояснив Станіслав Подереча, на початок посівів впливають кілька факторів: температура на глибині залягання насіння, наявність вологи, вітряність та інше. Головна особливість цього аграрного року – неймовірна мала кількість опадів: спочатку було посушливе літо 2020-го року, потім осінь та зима без достатніх опадів. Попри те, що часто сніжило навесні, вологість у ґрунті все одно менша за норму утричі: в метровому шарі має накопичуватися 600-800 мм, а нині – 180-200 мм.

Через дефіцит вологості не тішить аграріїв і стан озимих. У зимівлю вони вийшли не у тій фазі вегетації, що мали б, а потім ще й отримали температурні стреси. Взимку морози доходили до 24 градусів, коли на полях практично не було сніжного покрову.

Погодні «сюрпризи» аграрії планують компенсувати додатковим підживленням культур. У ПОСП «Агросвіт» зацікавлені у родючості землі у подальшому, тому хімічні добрива вносять виважено та ретельно дотримуються сівозміни з п’яти культур, наголошує головний агроном.

Станіслав Подереча переконаний, сільськогосподарське виробництво – це завжди зона ризику, тому велика відповідальність покладена на агрономів. Щодо кліматичних змін на Лозівщині і Харківщині загалом, фахівець переконаний, глобальними їх називати зарано, але вони дійсно є, тому під них треба підлаштовуватися, зокрема, під прогресуючий дефіцит вологості.

–>

Джерело: Лозівська міська рада