На депутатській комісії обговорили механізм виплати компенсацій лозівським підприємцям у період локдауну

IMG 4951

Через посилені карантинні обмеження в регіонах, які знаходяться у «червоній» зоні Уряд  ініціював новий законопроєкт про карантинні виплати. Документ передбачає компенсації із державного та місцевого бюджетів для ФОПів та найманих працівників, діяльність яких зупинилася під час локдауну з лютого 2021 року. 

21 квітня на спільному засіданні постійних депутатських комісій міської ради розглянули питання виплати компенсацій підприємцям Лозівської тергромади.

Перший заступник Лозівського міського голови Олександр Жидков, поінформував, що місцевим органам влади пропонують виплатити різницю між восьма тисячами гривень, які надає держава, й середньою заробітною платою у регіоні. На початок року середня зарплата по місту Лозова складає 9333 гривні, отже виходячи з рекомендацій, кожному необхідно виплатити 1333 гривні. При детальному вивченні питання з 2941 підприємців зареєстрований на Лозівщині, під дію закону підпадають – 1004. Харківська обласна державна адміністрація рекомендувала з бюджету Лозівської тер громади на виплату компенсацій виділити 3,4 мільйона гривень. У своїх рекомендаціях у ХОДА керувалися величиною бюджету і кількості підприємців.

До визначення переліку підприємців, які мають право на виплати, долучаються Пенсійний Фонд, Міністерство цифрової трансформації України, Державна податкова служба. Органи місцевого самоврядування самотужки визначити цей перелік не мають можливості, – розповідає начальник Управління економіки міської ради Сергій Гранкін. Додає, що є певний механізм отримання допомоги. Точну кількість підприємців у Лозівській тегромаді знатимуть тільки після проходження першого етапу – реєстрації у програмі «Дія» й отримання ними восьми тисяч з держави. Наступним – Міністерство цифрової трансформації України сформує списки й надасть їх органам місцевого самоврядування.

Депутати вирішили поки що на розгляд сесії питання про виділення коштів не виносити. Дочекатися конкретики у кількості фізичних осіб підприємців, які потребуватимуть виплат. Після чого разом з фахівцями міської ради визначатися з об’ємом фінансування та відшукувати його у бюджеті.

  • – Це значне навантаження на бюджет, – говорить Олександр Жидков. На бюджет громади вже лягли витрати зі здорожчання енергоносіїв, це плюс чотири мільйона гривень. Власні надходження бюджету Лозівської тер громади складають 433 мільйона гривень. 158,8 мільйона йдуть на виконання функцій держави, переважно у галузях освіти й медицини. Це кошти, які могли направити на розвиток громади, зауважує Олександр Жидков. До цього часу немає розуміння скільки бюджет громади отримає на делеговані державою повноваження в освіті та медицині. Це дало б можливість зменшити існуючий дефіцит бюджету, – говорить Олександр Жидков. Як приклад, минулого року на місто і район на ці потреби надійшло близько 13 мільйонів.
  • З повним списком КВЕДів, які дозволяють претендувати на держдопомогу можна ознайомитися за посиланням.

–>

Джерело: Лозівська міська рада