Лозівські депутати звернуться до вищих органів влади щодо компенсації витрат за теплову енергію

IMG 5961

На сесії міської ради сьогодні, 10 лютого, депутати затвердили звернення до вищих органів влади щодо вирішення питання компенсації витрат комунальних підприємств Лозівської міської територіальної громади на послуги з постачання теплової енергії.

Тарифи на послуги з постачання теплової енергії, централізованого водопостачання і водовідведення, які фактично застосовуються для нарахувань населенню, безпосередньо впливають на дохід підприємства та не дають можливості виконання фінансових зобов’язань в повному обсязі. Можливість забезпечити видатки на компенсацію різниці в тарифах та покрити незабезпеченість бюджетної сфери відсутня.

 

                               Кабінет Міністрів України

 

                               Офіс Президента України

 

                               Міністру розвитку громад та

                               територій України

 

                               Міністру енергетики Ураїни

 

                               НАК «Нафтогаз України»

 

                               Всеукраїнська асоціація органів місцевого

                               самоврядування «Асоціація міст України»

 

                               Палата місцевих влад Конгресу

                               місцевих та регіональних влад

 

Звернення

щодо вирішення питання компенсації витрат комунальних підприємств Лозівської міської територіальної громади на послуги з постачання теплової енергії

 

Виконуючи вимоги Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальний період 2021/2022 рр., укладеного 30 вересня 2021 року між Кабінетом Міністрів України в особі Прем’єр-міністра України, Міністра розвитку громад та територій України та Міністра енергетики України, НАК «Нафтогаз України», Офісом Президента України, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад, а саме: недопущення застосування до кінцевих споживачів комунальних послуг (населення) тарифів на послуги з постачання теплової енергії, встановлених уповноваженими органами, розмір яких перевищуватиме розмір тарифів на послуги з централізованого опалення, що застосовувався до споживачів «населення» в кінці опалювального періоду 2020/2021рр. комунальні підприємства Лозівської міської територіальної громади на даний час застосовують економічно необґрунтовані тарифи для споживачів групи «населення», які були прийняті в попередні роки.

     Тарифи на послуги з постачання теплової енергії, централізованого водопостачання і водовідведення, які фактично застосовуються для нарахувань населенню, безпосередньо впливають на дохід підприємства та не дають можливості виконання фінансових зобов’язань в повному обсязі, а саме: розрахунків з постачальником природного газу за спожитий природний газ, виплату заробітної плати працівникам, сплату податків, зборів, обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів.

У зв’язку з неприйняттям та незастосуванням економічно обґрунтованих тарифів, при щомісячній зміні вартості енергоносіїв та інших складових розрахункового тарифу, комунальні підприємства (житлово-комунального господарства) Лозівської міської територіальної громади, очікувано за 2022р., не доотримають 59,9 млн. грн., з урахуванням фактичного відпуску теплової енергії за жовтень – грудень 2021р., які повинні компенсувати зростання вартості енергоносіїв та інших витрат підприємств.  

Згідно Меморандуму, для забезпечення фінансової підтримки підприємства та сталого проходження опалювального періоду 2021/2022рр., у 2022 році збільшено норматив зарахування ПДФО до місцевого бюджету Лозівської територіальної громади у розмірі 4%, прогнозно додатковий фінансовий ресурс склав 19,5 млн.грн. З метою виконання вимог статті 77 Бюджетного кодексу України, додатковими коштами було максимально збалансовано лімітні призначення на оплату по енергоносіям у 2022 році для бюджетної сфери територіальної громади. Проте, залишилась прогнозна незабезпеченість по енергоносіям, що споживаються бюджетною сферою громади у сумі 20,8 млн.грн.

Можливість забезпечити видатки на компенсацію різниці в тарифах та покрити незабезпеченість бюджетної сфери відсутня.

В ситуації, що склалася для комунальних підприємств громади, не вистачатиме коштів для покриття витрат у 2022 році. При цьому, витрати на виробництво теплової енергії та підготовку й реалізацію централізованого водопостачання і водовідведення збільшилися з причин, на які підприємства не можуть впливати.

Зазначимо, що вказана сума недоотриманих коштів, не є різницею в тарифах, відповідно до визначення, яке передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 15.09.2021 № 977 «Про затвердження Методики визначення заборгованості з різниці в тарифах». І тому діючим законодавством не встановлено шляхи їх компенсування. Нажаль, Лозівська міська рада, не маючи додаткових фінансових джерел, також не в змозі у повному обсязі компенсувати очікувані витрати комунальних підприємств громади в розмірі 59,9 млн. грн. та 20,8 млн. грн. для оплати за теплову енергію бюджетної сфери громади.

Враховуючи вищенаведене, просимо Вас посприяти розгляду даного питання та спільними зусиллями знайти вихід з ситуації, що склалась.

                                                                          СХВАЛЕНО:

                                                                 рішенням Лозівської міської ради

                                                                  від 10 лютого 2022 року №

–>

Джерело: Лозівська міська рада