Україна+ Урбаністика

На двоколісному коні.

У 2010 у світі вже існувало понад один мільярд авто, і, звичайно, ця цифра відтоді ще зросла. Тільки задумайтесь: на 7 мільярдів землян є більше двох мільярдів автівок. І всі вони їздять, їх заправляють, миють… Так, це очевидні речі, про які ми й не замислюємося, але вони нас убивають… Адже щодня, заправляючи авто, ми використовуємо паливо з природніх ресурсів, грабуючи надра землі. Їдучи на автівці, ми забруднюємо атмосферу шкідливими викидами, й власноруч затягуємо на своїй шиї петлю. І це не залякування, не фільм жахів, який завтра можна забути, це реальна статистика. 29 липня 2019 року ми використали цьогорічний запас природніх ресурсів – той обсяг, який за повний цикл може відновити земля. Тобто вже з 30 липня 2019 земляни живуть у борг. Щороку ми відзначаємо день екологічного боргу – день, коли ресурси планети вичерпуються, і найсумніше, що, за даними Global Footprint Network, за останні 20 років цей день змістився на 3 місяці. Ще одну сумну статистику озвучили цього літа:
до невідворотних змін на планеті залишилося лише 12 років.
Тож усього за цей короткий час ми маємо навчитися жити по-іншому, жити з думкою про наш загальний дім. Більше про це – за посиланням.


Туалетна справа. Від стародавніх до сучасних вбиралень.

Ця тема настільки делікатна та дивна, що ми, напевно, навіть не задумувалися, коли ж насправді виник прапрародич сучасної туалетної кімнати. Насправді згадок про туалет – приміщення або всього, що з ним пов’язано, – є дуже мало. І це зрозуміло. Хто ж про таке хоче писати чи говорити?!
Але проблеми сучасного громадського туалету, тобто його відсутності в сучасних українських мегаполісах, змушують нас звернутися до витоків і подивитися аж у корінь туалетної справи. Читайте більше – тут.

_____________________________________________________________________________________________

“Майстерня міста” залучає людей змінювати свої міста.

Міжнародна організація німецького співробітництва GIZ вже декілька років допомагає українцям змінювати країну. Зокрема, проект “Майстерня міста” – мета якого – зберегти і покращити простір у містах – існує в Україні вже 8 років. Більше – у відео.