Мобілізація в Україні: яка відповідальність очікує на ухилянтів

Через військове вторгнення РФ в Україні введена загальна мобілізація та воєнний стан. Мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки у віці від 18 до 60 років.

Видання НВ розповіло, яке покарання може очікувати тих, хто ухиляється від мобілізації.

Національна поліція України або її територіальні підрозділи в межах компетенції на вимогу ТЦК подають у десятиденний строк відомості стосовно призовників про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості.

За письмовим поданням начальника ТЦК поліція може подати в розшук чоловіка, який ухиляється від мобілізації:

Відповідно до статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративна відповідальність може бути у вигляді накладення штрафу від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів. Повторне порушення або порушення в особливий стан тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб ― від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За статтею 335 Кримінального кодексу України винну особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності ― обмеження волі строком до трьох років.

Стаття 336 Кримінального кодексу України ухилення від призову карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Стаття 337 ККУ передбачає штраф від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного року у разі ухилення, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України.

За частиною 3 статті 38 закону України “Про військовий обов’язок та військову службу” Органи Національної поліції України у встановленому законом порядку зобов’язані за зверненнями ТЦК, ЦУ або регіональних органів СБУ доставити до них осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.


259