Верховна Рада ліквідувала Окружний адмінсуд Києва

Верховна Рада підтримала законопроект №5369 про ліквідацію скандального Окружного адміністративного суду міста Києва. Про це 13 грудня повідомив нардеп від «Слуги народу» Дмитро Гурін.

За відповідне рішення проголосували 310 нардепів, утримались – двоє (по одному нардепу від «Голосу» і групи «Довіра»), ще 31 нардеп не голосував за ліквідацію. Замість нього планують створити новий Київський міський окружний адміністративний суд. Напередодні Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував парламенту ухвалити законопроекти, пов’язані з ліквідацією ОАСК та утворенням КМОАС.


У серпні 2019 року голові Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) Павлу Вовку, який очолював суд з 2010 року, та трьом його колегам вручили підозри у скоєнні злочинів. Їх, зокрема, звинувачували в організації перешкоджання діяльності судових органів влади та втручання в їхню діяльність.

В липні 2020 року року детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) разом зі Службою безпеки України (СБУ) заявили, що викрили систему керованого правосуддя, яке використовувалося головою ОАСК для особистого збагачення, а також як інструмент захоплення влади у судовій системі. Тоді Вовк заявив, що не має наміру йти з посади після скандалу з плівками, а записи розмов назвав сфальсифікованими.

Громадська організація «Центр протидії корупції» (ЦПК) вимагала відставки Павла Вовка з посади голови ОАСК через так звані «плівки Вовка». ЦПК також вважало, що необхідно розпустити ОАСК через низьку довіру до справедливості винесених у цьому суді рішень та передати його справи іншим судам. Вовк заявив, що вважає посіпаками різного роду громадські організації, що підтримують «корупціонера з НАБУ».

У вересні 2020 року Вища рада правосуддя (ВРП) відмовилася відстороняти Вовка від керування Окружним адміністративним судом міста Києва, пояснивши це тим, що він так і не отримав статус підозрюваного. Відповідне клопотання повернули Венедиктовій. У березні 2021 Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що з самого початку не бачила судової перспективи у справі щодо голови Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) Павла Вовка. Вона зазначила, що не може «приволокти» суддю Вовка до суду.

У березні 2021 року у ЗМІ з’явилась інформація, що в Офісі президента підготували законопроект про ліквідацію ОАСК та Київського окружного адмінсуду. Замість цих двох установ пропонується створити Окружний адміністративний суд Київської області та міста Києва.

Доповнено. Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який передбачає ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва. Закон набере чинності з наступного дня після його опублікування.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter