СБУ завершила розслідування стосовно двох сепаратистів з організації Медведчука

За скоєне обом чоловікам загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майн

СБУ завершила розслідування стосовно двох громадсько-політичних діячів із структур, близьких до Віктора Медведчука. Обох фігурантів справи затримали у різний час в Івано-Франківську. За даними слідства, чоловіки мали стосунок до громадської організації «Український вибір» Віктора Медведчука, один із них – однопартієць проросійського політика та колишній радянський офіцер. Чоловіки готували план проведення «Національних зборів» для створення «народних республік» на заході України. За інформацією СБУ, до «Федеративної республіки Україна» мали ввійти Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська, Тернопільська та Чернівецька області. Покази про діяльність фігурантів справи правоохоронцям також надав їхній спільник, який вербував чоловіків з військовим досвідом для силового захоплення влади.

Про завершення розслідування стосовно двох членів ГО «Український вибір» у середу, 31 серпня, повідомила прес-служба СБУ Івано-Франківської області. За даними української спецслужби, зловмисники діяли, координуючись з росіянами та окремими членами ГО «Український вибір». Серед іншого у 2019 році вони мали зв’язок із приймальнею тодішнього помічника російського президента Владислава Суркова.

Одного з фігурантів справи, який планував захоплення адмінбудівель у п’ятьох областях на заході України, СБУ затримали у березні, а іншого – мешканця Києва, колишнього радянського офіцера з бойовим досвідом, – у травні 2022 року.

За інформацією СБУ, у період анексії Криму та військового вторгнення Росії у Донецьку і Луганську області фігуранти тісно співпрацювали з політичними структурами Віктора Медведчука, обговорюючи плани створення союзної держави Росії, Білорусі й України.

«Очікуваного фінансування з боку Медведчука не було, тож вони почали діяти відокремлено. Забезпечити коштами їх пообіцяв представник рф, який має зв’язки у російських спецслужбах та уряді. Для силового повалення влади фігуранти розробили план проведення «Національних зборів». Однодумці та учасники підпорядкованих їм громадських організацій мали зібратися у Києві та оголосити про відсторонення Президента, розпуск Верховної Ради і Уряду», – йдеться у повідомленні СБУ.

Кошторис проведення «Національних зборів» становив $9,7 млн та включав оренду приміщень штабів і залів у столиці та регіонах, видатки на 380 осіб «делегатів» та їхній супровід, оплату охоронних і силових заходів за участі 1356 громадян, витрати на офісну техніку, телефони, транспорт, зв’язок, сервер, гонорари журналіста.

У прес-службі СБУ додають, що аби забезпечити силову частину перевороту, один із фігурантів приступив до вербування осіб із досвідом військової служби. Співучасника зловмисників, якого СБУ викрила на спробі вербування «силовиків», і який дав покази на основних фігурантів, уже засудили.

«На момент початку повномасштабного вторгнення зловмисники так і не отримали повного обсягу обіцяного фінансування. Ймовірною причиною є розкрадання коштів, виділених на підривну діяльність в Україні, з яким пов’язана низка гучних відставок у російському уряді та силових структурах», – додають в СБУ.

Коли відбувалися бойові дії під Києвом, заколотники змінили план перевороту на створення «народних республік» у західних областях. Це сталося через впевненість у швидкій окупації східної, північної та південної частини України.

В Офісі Генпрокурора додають, що фігуранти справи підбирали та залучали в різних областях України колишніх військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, які повинні були захопити адмінбудівлі, мости, вузли комунікацій, сховища. «Змовники шукали на території західних областей України близько 500 осіб з досвідом ведення бойових дій для захоплення органів державної влади», – уточнюють у прокуратурі.

Під час обшуків, які пройшли після затримання фігурантів, СБУ вилучила кошториси, списки учасників майбутніх незаконних владних і силових структур, маніфести до громадськості і силовиків, переліки необхідної зброї, майна та техніки.

Обох фігурантів підозрюють за ч. 1 ст. 109 ККУ (змова про вчинення дій з метою насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади). Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Справу вже передали до суду.

P.S. У листопаді 2022 року прес-служба Івано-Франківської обласної прокуратури повідомила про вирок одному з фігурантів справи: 63-річного однопартійця Віктора Медведчука, колишнього радянського офіцера визнали винним за ч. 1 ст. 109 ККУ. За скоєне він отримав п’ять років позбавлення волі.

P.P.S. У п’ятницю, 11 листопада, СБУ повідомила про викриття громадянина Росії, який був куратором раніше затриманих українців у підготовці до силового захоплення влади. За даними спецслужб, після Революції гідності та початку російської агресії фігурант справи працював на підтримку дій російського уряду, вступив у змову з одним з українських громадсько-політичних діячів, пов’язаних з «Українським вибором» Віктора Медведчука та пообіцяв надавати підтримку для проведення перевороту. Громадянину Росії оголосили про підозру за ч. 1 ст. 109 ККУ (змова з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та захоплення державної влади). За скоєне росіянину загрожує до 10 років тюрми.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter