Німеччина передасть Україні системи ППО IRIS-T до кінця літа

IRIS-T SLM – німецький зенітний ракетний комплекс середнього радіусу дії

Системи протиповітряної оборони, які Німеччина обіцяла передати Україні, наразі в процесі виробництва та будуть готові до кінця літа. Про це розповіла міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, пише Deutsche Welle.

«Наша проблема, як і у багатьох європейських держав, полягає у тому, що у запасах є не все, що потрібно Україні. Ми відправимо в Україну, наприклад, IRIS-T – одну з найсучасніших систем протиповітряної оборони, яка зараз перебуває лише на стадії виробництва і, сподіваюся, буде готова наприкінці літа», – заявила вона.

Бербок додала, що Німеччина спільно з Нідерландами постачає Україні також гаубиці, і частково намагається отримати боєприпаси в інших країнах, оскільки у запасах є не все, що потрібно Україні.

Очільниця МЗС зазначила, що питання постачання Україні зброї – це першочергово про спільну підтримку України з боку усієї міжнародної спільноти, країн-членів НАТО, а не про перегони політиків за місцем у рейтингу.

Зазначимо, що IRIS-T SLM (Infra Red Imaging System) – німецький зенітний ракетний комплекс середнього радіусу дії. IRIS-T SLM має дальність дії 40 кілометрів та висоти до 20 кілометрів. За допомогою IRIS-T SLM можна збивати бойові літаки, гелікоптери, крилаті ракети, реактивну артилерію, дрони, протирадіолокаційні ракети.

Ракети IRIS-T – інфрачервоні самонавідні ракети спочатку класу «повітря-повітря» і малої дальності. Їх почали розробляти наприкінці 1990-х, модернізуючи існуючі на той момент ракети Sidewinder, щоб забезпечити підвищену маневреність і здатність протидіяти інфрачервоному випромінюванню.

IRIS-T має унікальну здатність порівняно з іншими аналогічними ракетами, такими як AIM-9X, націлюватися та збивати інші ракети класу «повітря-повітря» та «земля-повітря», забезпечуючи захист на 360°.

Модернізовані ракети IRIS-T SL класу «земля-повітря» було розроблено за контрактом Бундесверу та допущено до взяття на озброєння у 2017 році. У порівнянні з базовою версією, IRIS-T SL оснащений вдосконаленим ракетним двигуном для збільшення дальності польоту. Нещодавно введений канал передачі даних у поєднанні з інерційною навігаційною системою на основі GPS дозволяє керувати ракетою з бойового центру. При заході на посадку ракета наводиться безпосередньо на ціль, пише NV.ua.

Ракета IRIS-T SL запускається з багатофункціонального контейнера (для зберігання, транспортування та стрільби), що забезпечує круговий захист від літаків, вертольотів, дронів та інших ракет.

Як інформував ZAXID.NET, Сполучені Штати із партнерами й союзниками загалом зобов’язалися передати Україні понад 20 реактивних систем залпового вогню HIMARS, із них 12 уже перебувають на українській території.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter