У Нацбанку прокоментували ситуацію зі зростанням курсу долара

Тенденція до знецінення гривні почалася у небанківських обмінниках, проте дуже швидко поширилася на банківські

У Нацбанку прокоментували ситуацію зі зростанням курсу готівкового долара та назвали її тимчасовою. Суттєвий ріст готівкового курсу валют, який фіксують впродовж останнього тижня, у Нацбанку пов’язують із панічними настроями та «картковим туризмом». Про це у коментарі «Економічній правді» розповів заступник голови Національного банку Юрій Гелетій.

Він зазначив, що за тиждень, із 5 до 13 липня, долар в обмінниках подорожчав із 35,2/35,35 грн до 37,43/37,65 грн. Тенденція до знецінення гривні почалася у небанківських обмінниках, проте дуже швидко поширилася на банківські. А деякі банки вже встановлюють курс готівкового долара на рівні понад 38 грн.

Першою причиною нинішнього стрибка курсу готівкової валюти у Нацбанку називають рішення найбільших за кількістю клієнтів банків зрівняти свої курси за картковими операціями з готівковим курсом. Це спровокувало дефіцит готівкової валюти в Україні, адже «карткові туристи» забезпечували значну частку пропозиції валюти на ринку. Попри це у Нацбанку вітають це рішення великих банків.

«Це необхідний крок для боротьби з «картковим туризмом» – схемою, відповідно до якої громадяни знімали валюту за кордоном за «кращим» курсом і потім продавали її в Україні, й таким чином заробляли», — вважає Юрій Гелетій.

Оскільки експорт в Україні відновлюється повільно, то на оплату розрахунків зі зняття готівкової валюти за кордоном Нацбанк витрачав золото-валютні резерви України. Їхній обсяг у червні продовжив стрімко знижуватися та впав одразу на 9%.

Ще однією причиною зростання курсу валют на готівковому ринку у Нацбанку називають психологічний чинник.

«Минулого тижня гривня почала просідати, на цьому тлі у медіапросторі почали з’являтися коментарі про майбутнє значне послаблення гривні. Це тим чи іншим чином вплинуло на настрої населення та сприяло пожвавленню попиту на готівкову валюту», — зазначає Гелетій.

Він вважає, що реально спрогнозувати, яким буде курс долара у майбутньому неможливо, адже наразі він залежить від дуже великої кількості факторів: ситуації на фронті, ритмічності надходження міжнародної допомоги, економічних та інших чинників.

За його словами, надалі гривня може як знецінюватися, так і зміцнюватися.

«Хочу нагадати, що курс у готівковому сегменті валютного ринку може як послаблюватися, так і зміцнюватися – саме так і працює ринкове ціноутворення. Це ми бачили у перші місяці війни, це ж відбувалося у травні-червні», — підкреслив Гелетій.

Він також зазначив, що, починаючи з 24 лютого, валютний ринок в Україні фактично припинив своє існування. Національний банк зафіксував офіційний курс долара на рівні 29,25 грн. За цим курсом імпортери можуть купувати валюту для ввезення товарів в Україну, а експортери обмінюють свою валютну виручку на гривні. Саме експортери та імпортери формували переважну частку пропозиції та попиту на валютному ринку і наразі вони не впливають на формування курсу. Відтак курс змінюється лише на готівковому сегменті ринку, участь у якому бере населення. Ці коливання не відображають загальної ситуації в економіці, а свідчить про баланс попиту та пропозиції на готівкову валюту серед громадян.

Для підтримки гривні Нацбанк:

  • 20 травня дозволив банкам вільно встановлювати курс валют у своїх готівкових обмінниках. Після цього банки почали конкурувати з небанківськими обмінниками і курс в останніх почав знижуватися. Водночас обсяги операцій з торгівлі готівковою валютою між банками та населенням суттєво зріс.
  • на початку червня НБУ підняв рівень облікової ставки з 10% до 25% річних. Очікується, що після цього депозити та ОВДП мали би здорожчати та стати привабливішими для населення. Як наслідок, люди купуватимуть менше валюти і створюватимуть менший тиск на курс.
  • НБУ та Мінекономіки скасували перелік критичного імпорту. Іншими словами, бізнес зараз може купувати валюту для ввезення будь-яких товарів. Щоправда, одночасно Рада повернула на імпорт мита, акцизи та ПДВ. гелетій пояснив, що бізнес матиме змогу імпортувати будь-яку продукцію, відповідно попит на готівкову валюту поступово знизиться.

Нагадаємо, що 13 липня курс долара вперше за 20 років перевищив курс євро.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter