СБУ оголосила нову підозру лідеру закарпатських сепаратистів

Петро Гецко давно відомий своїми закликами відокремити Закарпаття від України

СБУ оголосила про підозру 57-річному самопроголошеному «прем’єр-міністру Підкарпатської Русі» Петру Гецку у державній зраді. Закарпатець вже був заочно засуджений на 12 років тюрми за свої заклики до відокремлення Закарпаття від України. За даними слідства, після повномасштабного вторгнення Росії Петро Гецко активізувався і через російські ЗМІ продовжує закликати перетворити західні області України на «Карпатську Русь» і просить Путіна не завершувати «спецоперацію» в Україні без урахування статусу Закарпаття. Відомо, що Гецко вже тривалий час переховується на території Росії. За державну зраду йому загрожує довічне ув’язнення.

Як у четвер, 12 травня, повідомила прес-служба СБУ Закарпаття, Петро Гецко неодноразово висловлювався у російських ЗМІ із закликами змінити адміністративно-територіальний устрій України та пропонував незаконне «відновлення» не передбаченої Конституцією України так званої «Республіка Підкарпатська Русь».

«З початку повномасштабного вторгнення Росії до України, самопроголошений «прем’єр-міністр» т. зв. «Республіки Підкарпатська Русь» активізував просування у публічному просторі антидержавних проросійських наративів, зокрема, продовжив активно розкручувати кремлівську версію про «геноцид русинов». Є підстави вважати, що він діяв на замовлення іноземних спецслужб», – йдеться у повідомленні СБУ.

Зокрема, Петро Гецко звертався до Володимира Путіна із пропозицією перетворити Західну Україну в «Карпатскую Русь на правах мандатах, титулах русинов» і не завершувати «спеціальну військову операцію» в Україні без урахування низки факторів стосовно Закарпаття.

Фігурант підозрюється у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 111 ККУ. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 15 років або довічно.

Нагадаємо, у квітні 2021 року суд заочно виніс вирок Петру Гецку і призначив йому 12 років позбавлення волі за заклики до відокремлення Закарпаття. Наразі він переховується від суду на території Росії.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter