Українці надіслали 700 скарг про завищення цін, найбільше на Львівщині

Українці надіслали близько 700 скарг щодо необґрунтовано завищених цін на оренду житла, продукти, товари першої необхідності та пальне. За даними Бюро економічної безпеки, найбільше скарг фіксують у Львівській області (177).

Із отриманих 700 скарг Бюро економічної безпеки разом із СБУ, поліцією та місцевою владою опрацювали майже 400 звернень. Найбільше скарг надійшло із Львівської області – 177 повідомлень, м. Києва та Київської області – 70, Дніпропетровської області – 68, Закарпатської області – 54, Вінницької області – 45.

Більшість повідомлень стосуються завищення цін на оренду житла, продукти харчування, товари першої необхідності, а також на пальне. Бюро економічної безпеки повідомила, що в більшості випадків після розгляду скарг ціни на продукти зменшують.

«В окремих випадках, орендодавці, що завищили ціни, здійснюють безкоштовне поселення переселенців. Інші частково повертають кошти за проживання. Так, в одній із західних областей, проживаючим в готелі повернули 15 тис. грн, сплачені за проживання за 2 доби. Також підприємці перераховують кошти для підтримки ЗСУ, допомагають волонтерам», – повідомило БЕБ.

Щодо цін на пальне, з’ясувалося, що більшістю АЗС встановлено мінімальну націнку з урахуванням граничних торгових націнок відповідно до рішення Мінекономіки.Також частина скарг не підтвердилася.

Якщо ви знаєте факти необгрунтованого завищення цін під час війни, звертайтесь у Бюро економічної безпеки через телеграм-бота, або на електронну пошту [email protected].

Нагадаємо, що у Львові справді фіксують випадки суттєвого підвищення цін на оренду квартир. Вартість оренди на квартири зросла в середньому на 72% з початку війни, а вільних квартир в місті уже не залишилось. Мерія оприлюднює списки недобросовісних орендодавців та пропонує такі помешкання передавати біженцям безоплатно.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter