Експеримент уряду над містами. Забудовники аплодують




Любомир Зубач

заступник міського голови Львова з містобудування, депутат Львівської облради, фракція «Самопоміч»

Дуже не люблю голосних заяв, але ситуація така, що настав час кричати «Зрада!»

У кінці минулого тижня уряд «потішив» проектом постанови, який повністю зосереджує містобудівний контроль у одних руках, залишає міста та громади безправними, ну і без перебільшення ставить таку масну крапку на децентралізації у цій галузі.

Всі ті крихти містобудівного контролю, який ми вигризали в попередні роки – забудьте, запийте холодною водою. І готуйтесь: бо безконтрольні забудови у разі прийняття цієї постанови стануть нашою звичною реальністю.

Законопроект про так звану містобудівну реформу, з огляду на спротив архітектурної спільноти та експертів з містобудування і місцеве самоврядування, застряг у Верховній Раді, не був прийнятий блискавично. І хоча боротьба ще триває і загроза ухвалення законопроекту зберігається, але мабуть, було не сила терпіти, що довелось лобістам забудовників швиденько перегрупуватися і зварганити експеримент.

Саме так – експеримент! Проект кабмінівської постанови, який можуть прийняти вже цього тижня, так і назвали – експериментальний проект щодо особливостей надання документів, що дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.

Почитайте. Якщо коротко, то цей документ дає право забудовникам самим обирати орган контролю. І мова не лише про будівництво класу СС3. За проектом, навіть якщо ти будуєш особняк, можеш звернутися у Київ. Тобто центральний орган буде займатися навіть такими дрібними питаннями. Логістичний нонсенс. І навіть більше – якщо видані містом містобудівні умови їх не влаштовують, вони можуть звернутися у Київ і там собі підкоригувати проект додатковими квадратними метрами чи поверхом у межах висотності.

Чи тільки Львів у шоці від такої ініціативи уряду? Ні, не лише. Уже тривають консультації з Асоціацією міст і невдовзі будемо мати спільну заяву.

До чого призведе експеримент:

  • у міст фізично заберуть повноваження
  • громада не зможе впливати на забудову території та зупиняти незаконне будівництво, чим будуть користуватись недобросовісні забудовники і незаконні забудови будуть рости як на дріжджах
  • паралізує архітектурно-будівельний контроль як такий, а отже, варто чекати містобудівного хаосу в містах.

Я чудово знаю про потужне забудівельне лобі на рівні країни, прекрасно розумію забудовників, бо для них це «просто бізнес». Але не можу погодитися із позицією влади, бо саме її обов’язок – захищати інтереси своїх громадян, а у цьому випадку громад. Бо питання будівництва – це передусім питання безпеки, а не бізнесу.

Не можна зосереджувати владу в одних руках. Суть балансу децентралізації – розподіл влади, а не «все під себе». І якщо у влади є конфлікт із одним містом – і це я не про Львів! – то чому мають страждати всі решта.

І ще окремо хочу звернутися до шановних народних депутатів!

Ви всі живете в містах, ви всі на словах за реформу децентралізації. Чому ж зараз не чутно вашої позиції. Саме у ваших обов’язках – відстоювати інтереси міст та людей, які там живуть і яких ви представляєте. Чи, може, ви за те, щоб забрати повноваження в містах, залишити їх безправними? Якщо ви за таку «реформу» – то скажіть про це відверто.

Сьогодні Львівська міська рада офіційно висловить свою позицію уряду і Міністерству розвитку громад та територій України зокрема. І, як уже зазначив, також долучимось до спільної заяви міст від Асоціації міст України.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть
Ctrl+Enter