Швейцарія просить дозвіл на експорт танків Leopard для України

Танки, які потребуватимуть інспекції та ремонту, зможуть передати Україні

Швейцарський концерн Ruag оголосив про офіційну заявку на експорт 96 танків Leopard 1. Попри попередню відмову швейцарського уряду, концерн сподівається експортувати танки в країни ЄС, звідки вони можуть потрапити до України, повідомило DW у четвер, 1 червня.

Попри позицію нейтралітету Швейцарії, концерн офіційно заявив про бажання експортувати Leopard 1. За даними підприємства, в купівлі танків зацікавлений німецький концерн Rheinmetall, який активно співпрацює з Україною та надає необхідну військову допомогу. За словами представниці концерну Ruag Кірстен Хаммеріх, танки, які потребуватимуть інспекції та ремонту, можуть бути надіслані Україні.

У компанії пояснили, що хотіли б отримати офіційне рішення від уряду, щоб краще оцінити варіанти ведення бізнесу. Раніше Ruag зверталася з неофіційним проханням експортувати танки, проте отримала відмову швейцарського уряду, оскільки країна дотримується політики нейтралітету.

Зазначається, що танки Leopard 1 придбали в Італії та наразі досі перебувають там. Швейцарська армія хотіла привести їх у бойову готовність і перепродати або розібрати їх на запчастини.

Нагадаємо, 12 травня, Швейцарія переглянула рішення щодо можливого реекспорту зброї в Україну. Парламент Швейцарії рекомендував пом’якшити експортний контроль швейцарської військової техніки, що може вплинути на можливу передачу озброєння Україні в майбутньому. Попри те, що при продажі озброєння зі Швейцарії країни мають укласти декларацію про нереекспорт, що забороняє країнам передавати зброю іншим країнам, парламент Швейцарії вирішив, що в окремих випадках термін дії декларації про нереекспорт можна буде обмежити п’ятьма роками.