У Києві планують знести будинок, з якого проголосили незалежність УНР

З цієї будівлі Грушевський також оголосив ІV Універсал

У Києві хочуть знести будинок на вул. Софіївській, 20/21, з балкона якого у січні 1918 року Михайло Грушевський зачитав четвертий універсал Центральної Ради, яким проголосив незалежність УНР. Будівля розташована в історичному центрі, проте позбавлена охоронного статусу, повідомив у середу, 14 червня, активіст Дмитро Перов.

За його даними, на місці історичної будівлі планують побудувати шестиповерхову висотку для офісів з підземним паркінгом. Попри те, що будинок розташований у буферній охоронній зоні пам’ятки ЮНЕСКО «Софія Київська», його позбавили охоронного статусу у 2011 році.

Активіст оприлюднив рендери офісної будівлі, яку планують звести на місці історичної будівлі. Її пропонують зробити у сучасному стилі або виконати псевдоісторичну композицію.

За словами Дмитра Перова, повернути охоронний статус визначній будівлі можна за наказом Департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації. Активіст заявив, що хоче подавати інформаційний запит до міністерства культури, щоб отримати причини виключення будинку з охоронної зони. Виявивши причину, Дмитро Перов планує подати документи на доопрацювання, щоб повернути будинку відповідний статус історичної пам’ятки.

Наступного дня на скандал відреагував міський голова Києва Віталій Кличко, він зазначив, що готуються документи для внесення будівлі в перелік пам’яток.

«За інформацією фахівців Музею історії міста Києва, в наявних історичних джерелах немає доказів виступу Михайла Грушевського на балконі саме цього будинку. Але будинок разом зі збереженими спорудами Софіївської площі складає цілісний ансамбль цього історичного місця, де була проголошена незалежність України. Тому фахівці Департаменту охорони культурної спадщини, аби зберегти будинок, опрацьовують матеріали щоб взяти на облік цей обʼєкт, присвоївши статус памʼятки архітектури. А науковці продовжують працювати в архівах», – написав Віталій Кличко 16 червня.

Зазначимо, саме з балкона цієї будівлі проголосили IV універсал Центральної Ради, який засвідчував незалежність УНР від Росії.

Будинок вул. Софіївській, 20/21 звели у 1870 році за проектом архітектора А. Сопоцинського для колезького асесора Г. Лозицького. У 2008 року будівлю планували реконструйовати в готель, проте договір не уклали і вона залишилася в аварійному стані. У 2011 році ЮНЕСКО вилучило будинок з переліку тих, що підпадає під охорону. Через рік, у 2012 році, будівлю арештували, а вже у 2015 році на місце, де розташована пам’ятка, наклали мораторій на будівництво. У 2017 році будинок почали реконструювати, проте згодом оприлюднили проект нової споруди на місці історичної пам’ятки.