Кабмін виділив рекордні 17,5 млрд грн на будівництво фортифікацій

Гроші на будівництво отримають профільні відомства та обласні державні адміністрації

Кабінет міністрів України виділив рекордні 17,5 млрд грн на облаштування оборонних рубежів. Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль гроші отримають профільні відомства та обласні державні адміністрації.

За його словами, кошти підуть на будівництво інженерно-технічних та фортифікаційних споруд, відповідне обладнання та систему невибухових загороджень.

Зазначимо, що раніше на будівництво фортифікацій виділили ще 2,5 млрд грн з резервного фонду. Тоді додаткове фінансування отримала й Державна прикордонна служба.

Крім того, раніше міністерство оборони України заявило про новий підхід до будівництва таких споруд. Уряд ухвалив постанову, яка розширила перелік державних органів, що можуть закуповувати товари, роботи і послуги для будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд.

Зауважимо, що станом на середину 2023 року загальна лінія оборони України розтягнулася на понад 3700 км. При цьому так звана «активна лінія» оборони перевищує 1200 км і простягається територією, де ведуться бойові дії, зокрема Донецької, Херсонської, Запорізької та Харківської областей. Показово, що починаючи з 2014 року лінія зіткнення на Донбасі становила понад 400 км. На будівництво трьох ліній оборони тоді було витрачено 850 млн грн.