В Україні функції МСЕК передадуть лікарням: що це означає на практиці і коли чекати змін

З січня 2025 року в Україні відбудуться значні зміни в медичній системі. Очікується, що функції медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) перейдуть до кластерних та надкластерних лікарень.

Основною метою цієї реформи є спрощення процесу встановлення інвалідності. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу.

“Функцію ми передаємо до кластерних та надкластерних лікарень. Кластерні та надкластерні лікарні – це вже результат госпітального планування, яке провело Міністерство охорони здоров’я. І визначило в кожному регіоні ці лікарні”, – сказав він.

За словами Ляшка, ці медичні заклади забезпечують доступність для пацієнтів у межах установлених нормативів і пропонують принаймні 20 різних видів медичної допомоги.

Як зазначили в телемарафоні, процес встановлення інвалідності розпочнеться безпосередньо в лікарні, біля ліжка пацієнта. Кластерні лікарні мають велику кількість “вузьких” спеціалістів, які зможуть оцінити, які функції пацієнта можуть бути відновлені, а які – ні. Всі документи про стан пацієнтів будуть вноситись в єдину систему, що дозволить представити обіг медичних документів в електронному форматі.

Нагадаємо, що нині триває громадське обговорення нового законопроєкту, який передбачає проведення медико-соціальної експертизи в кластерних лікарнях із впровадженням цифрових рішень та підвищенням рівня безбар’єрності для пацієнтів.


1 332

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *