У сусідній з Буковиною області розгорнули польовий госпіталь: лікарні забиті

У сусідній з Буковиною області розгорнули польовий госпіталь:  лікарні забиті
У сусідній з Буковиною Хмельницькій області різко зросла кількість госпіталізацій пацієнтів із коронавірусом.

За цим показником (із прив’язкою до чисельності населення) регіон навіть вийшов на перші місця в Україні, пише Обозреватель

Для інфікованих жителів уже закінчилися місця в лікарнях, через що довелося перевезти польовий мобільний госпіталь, який раніше розташовувався в Івано-Франківську.

Різке зростання захворюваності почало простежуватися в області протягом останніх двох тижнів березня, а вже на початку квітня показник досяг рекордних позначок, переваливши за тисячу виявлених випадків на добу.

Незважаючи на перевищення епідеміологічних показників, які визнали навіть у Центрі громадського здоров’я МОЗ, місцева влада довго не наважувалася посилити карантин до рівня “червоної” зони.

За словами системного аналітика Євгена Істребіна, який моделює прогнози щодо розвитку епідемії, упродовж останнього тижня Хмельниччина почала бити всі рекорди:

– за рівнем госпіталізацій на 100 тис. населення область перебувала на першому місці по Україні;

– завантаженість лікарень у регіоні становить близько 82%, що є найвищим показником у країні;

– кількість нових випадків (і це тільки офіційно) зросла майже в 2 рази порівняно з осіннім спалахом коронавірусу;

– кількість позитивних ПЛР-тестів збільшилася до 53%, тобто кожен другий тест, зроблений у регіоні, підтверджує наявність інфекції.

“Область просто горіла. Були ще “чудеса”за летальністю – не вища, ніж восени. Тобто лікарні забиті, а смертність не росте. Чудова область! Чому в сусідній Вінницькій не так? Насправді це сарказм. У реальності ми стали свідками відвертої маніпуляції зі статистикою місцевої влади в інтересах певних бізнес-структур”, – писав Істребін увесь минулий тиждень на своїй сторінці у Facebook.

Деякі жителі Хмельницького, з якими поспілкувався OBOZREVATEL, підтвердили, що в місті лікарні дійсно завантажені. На госпіталізацію іноді навіть не можуть розраховувати люди зі спадною сатурацією, якщо вони перебувають у більш-менш стабільному стані. Але загалом ставлення до карантину в суспільстві дещо змінилося, стало більше тих, хто почав надягати маски в приміщеннях і транспорті. Масових скупчень людей теж стало менше.

“Владі важко буде закрити ринки, оскільки це основне джерело доходів бюджету. Хоча особливого “двіжняку” там немає. А ось лікарні забиті, це правда. За 120 км від Хмельницького розгорнули польовий госпіталь на 120 місць. Плюсувати ліжка можна, а чи вистачить на всіх медперсоналу і кисню? У знайомого 50% ураження легень, сатурація 89%. Але швидка не забрала. Обдзвонили всі лікарні, жодного місця не було. Це Хмельницький сьогодні”, – поділилася OBOZREVATEL місцева мешканка Ірина.

Заступниця головного лікаря Хмельницької центральної районної лікарні Валентина Салій розповіла, що надходження хворих збільшилося у 2-3 рази. Половина з них – люди старшого віку зі складною патологією (цукровий діабет, ожиріння, ішемічна хвороба серця з порушенням серцевого ритму, гіпертонія).

“Збільшилася кількість хворих – зросла і смертність. 30-40% госпіталізованих – дуже складні, багато хто з них явно вже не жильці. Сатурація – 40-50%, коронавірус зумовив незворотні процеси. Думала, що пік уже мав бути, але немає ж. Сподіваюся, піде на спад уже з наступного тижня. Але хто його знає”, – підсумувала лікарка.


0