Гомосексуальним людям офіційно дозволили бути донорами крові в України

Гомосексуальним людям офіційно дозволили бути донорами крові в України
З переліку критеріїв відсторонення донорів цільної крові та її компонентів прибрали пункт про гомосексуальні стосунки. Раніше такі стосунки прирівнювали до форми ризикованої поведінки.

Про це повідомляють #Букви.

8 лютого 2021 року Міністерство охорони здоров’я видало наказ №207 щодо внесення змін до “Порядку карантинізації донорської плазми” та “Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів”. Він набув чинності 6 квітня.

Як у коментарі Центру прав людини ZMINA експерт Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” Андрій Кравчук зазначив, що ухвалені зміни передбачають виключення з переліку абсолютних протипоказань для донорів (діє з 2005 року) гомосексуальні стосунки.

Раніше відповідний пункт на рівні з наданням сексуальних послух за плату, статевими стосунками з малознайомими особами без презерватива, частою зміною статевих партнерів та наркоманією містився серед абсолютних протипоказань як форма “ризикованої поведінки”.

Інформацію про належність донора до “ризикованої групи” мали визначати після заповнення ним анкети. При цьому в запитань щодо сексуальної орієнтації у ній не містилося (подивитися, як виглядає анкета донора можна тут).

Єдине запитання з анкети, що стосується цієї теми — “Чи були Ви у контакті з хворим на гепатити, СНІД, інші венеричні хвороби?”.

Водночас внизу анкети можна побачити таку фразу:

“Я усвідомлюю те, що при приховуванні відомостей про наявність у мене ВІЛ-інфекції або венеричного захворювання (сифіліс, гонорея тощо) підлягаю відповідальності згідно з чинним законодавством. Я не займаюсь наданням сексуальних послуг за плату, не вступаю у статеві стосунки з малознайомими особами без презерватива, не схильний(а) до частої зміни статевих партнерів, хочу бути донором добровільно, мене ніхто не примушував”.

Таким чином, попри те, що в анкеті не містяться запитання щодо орієнтації людини, що хоче бути донором, людина мала б нести відповідальність за неправдиві свідчення щодо цього. Крім цього, якби такі запитання містилися — перевірити правдивість відповіді не є можливим.

У новій редакції “Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів” серед критерії для постійного відсторонення від донорства згаданих вище пунктів зазначений один такий:

“Сексуальна поведінка. Особи з ризикованою сексуальною поведінкою, яка може призвести до захворювання серйозними інфекційними хворобами, що можуть передаватися через кров”.


121