Як пофарбувати крашанки на Великдень без «хімії»: найкращі натуральні барвники

Як пофарбувати крашанки на Великдень без «хімії»: найкращі натуральні барвники
Напередодні великого свята Великодня українці заготовляють традиційний кошик, до складу якого крім паски обов’язково повинні входити крашанки. Є багато способів прикрасити символ свята – від термонаклейок до різних порошкових барвників. Останні роблять яйця яскравими, але є ризик наїстися фарби разом зі святковим частуванням.

У нашій статті пропонуємо ознайомиться з натуральними барвниками, в яких можна зварити яйця. Які способи крім відомого багатьом цибулиння існують, пише РБК-Україна.

Мелена кава

На склянку води потрібно взяти 4 чайні ложки (можна більше) кави з гіркою, довести розчин до кипіння і проварити 10 хвилин. Процідити каву від гущі, дати охолонути. Потім проварити в розчині яйця протягом 7-10 хвилин. Пофарбувати яйця можна від світло-кавового до темно-кавового кольору в залежності від насиченості розчину.

Буряковий сік

Один великий буряк або кілька невеликих (вибираємо темні коренеплоди) слід очистити, порізати на пластини або соломкою. Потім потрібно відварити в невеликій кількості води, процідити, остудити і проварити яйця в розчині 10 хвилин. У деяких рецептах радять просто замочити зварені яйця на три години в буряковому соку.

Морквяний і шпинатний сік

У свіжовичавленому морквяному (шпинатному) соку яйця рекомендують проварити протягом 5-8 хвилин. Але деякі господині радять просто натерти вже зварені яйця соком моркви (шпинату).

Синя капуста

Нашаткувати качан синьої капусти, додати в ємність 250 мл гарячої води і замочити вже зварені яйця в розчині на три години (можна залишити на ніч в холодильнику). У ряді рецептів в розчин радять додати оцет.


0