Улітку газ для населення не подешевшає – експерт

Улітку газ для населення не подешевшає - експерт
Уряду потрібно визначити методику розрахунку цін і тарифів, створити внутрішній індикатор, який буде базовим для визначення ціни газу чи річного тарифу.

Це дасть змогу знизити вартість ресурсу для населення, розповів у коментарі Gazeta.ua експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

“Але в нас поки що ціни прив’язані до зовнішніх спекулятивних котирувань. Плюс у тариф закладено всі цінові ризики, пов’язані зі зміною цих спекулятивних котирувань упродовж усього наступного року. Тобто ціни на газ в Україні визначаються не за співвідношенням попиту і пропозиції всередині країни, а прив’язані до котирувань на європейських газових хабах — віртуальних точках продажу. Десь у Нідерландах, Австрії чи Німеччині стоїть сервер. На ньому встановлена програма, доступ до якої мають трейдери. Вони пропонують, купують чи перепродують певні обсяги газу. Серед учасників цього ринку є не лише постачальники та споживачі, але й велика кількість спекулянтів. Тому усереднена ціна всіх угод, які там укладаються, є вищою за фактичну ринкову ціну природного газу”, — каже Геннадій Рябцев.

За словами експерта, Нафтогаз монопольно розпоряджається ресурсом Укргазвидобування.


0