Україна сьогодні вперше відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Україна сьогодні вперше відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни
Сьогодні, 14 травня, Україна вперше відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Пам’ятну дату в лютому 2021 року запроваджено відповідною постановою Верховної Ради. Впродовж 11-13 травня в Національному музеї історії України у Другій світовій війні спільно з Українським інститутом національної пам`яті розповідали історії українців, які рятували євреїв.

Сьогодні відбудеться круглий стіл, де обговорюватимуть питання гідного вшанування подвигу українців-рятівників як на державному, так і на міжнародному рівні.

Допомога євреям у роки Другої світової війни на території Європи, окупованій нацистами, найчастіше каралася смертю самого рятівника і всієї його родини. На знак вдячності єврейський народ ініціював почесне звання для таких людей – Праведник народів світу.

Це звання присуджує держава Ізраїль для відзначення не євреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб урятувати євреїв від знищення нацистами. Отримати його можна лише за рекомендацією єврейської спільноти, а спеціальна комісія вивчає всі документи та свідчення людей, які можуть підтвердити факт порятунку.

Звання отримує людина, що брала активну участь у порятунку євреїв від небезпеки страти чи депортації до табору смерті. При цьому рятівник не сподівався отримати натомість будь-яку фінансову компенсацію, а також упродовж подальшого життя не завдав шкоди жодній іншій людині.

Станом на 1 січня 2020 року 2 659 громадян України удостоєні Ізраїлем звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту, тобто нацистської політики знищення.

Першою серед українців таким званням відзначили Марію Бабич, яка в окупованому Рівному врятувала єврейську дівчинку Іріт Осіпову. Після війни Бабич стала членом сім’ї Осіпових і разом з ними виїхала до Ізраїлю. Звання Праведниці народів світу їй було надано 1 травня 1962 року.

Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими.


141