ПЦУ покарала свого священника через скандальний пост про секс і аборти

ПЦУ покарала свого священника через скандальний пост про секс і аборти
Православна церква України на два місяці відсторонила від богослужінь і на три місяці заборонила публічну діяльність в соцмережах священнику Олександру Дедюхіну.

Минулого тижня він втрапив у скандал через пост про аборти і відповідальність жінок за секс – в публікації він вжив зворот “Сучка не схоче – кобель не скоче”, пише BBC.

Пізніше він відредагував цей пост і прибрав звідти скандальне висловлювання.

Вже тоді представники ПЦУ засудили поведінку Дедюхіна, назвавши його заяви неприпустимими, але тепер Православна церква затвердила для нього офіційне покарання у вигляді тимчасового відсторонення від богослужінь і заборони на публічну діяльність в соцмережах.

В ПЦУ розповіли, що Дедюхіна й раніше закликали бути обережнішим у висловлюваннях, але він на ці прохання не реагував.

“Протоієрей Олександр Дедюхін у своїх публічних дописах, на жаль, неодноразово вживав некоректні, а інколи неприпустимі для священнослужителя висловлювання”, – йдеться в заяві ПЦУ.

“Темі його блогерської діяльності було присвячене одне із попередніх засідань Єпархіальної ради, під час якого перед ним було поставлено ряд вимог щодо зміни риторики в його дописах на Facebook. Однак ним належних висновків так і не було зроблено, а стилістика дописів не зазнала належних змін”, – додали там.

Там кажуть, що проаналізували низку його дописів, зроблених цього року, і виявили, що в цих публікаціях “фігурують висловлювання, які принижують людську гідність, розпалюють ворожнечу в суспільстві на політичному ґрунті, суперечать фундаментальним принципам християнської моралі… і завдають шкоди авторитету Православної Церкви України”.

Проводити богослужіння Дедюхін, згідно з рішенням ПЦУ, не зможе до 19 серпня, публікувати дописи в соцмережах – до 6 вересня.

У Церкві також поставили перед священником вимогу – після 6 вересня діяти своєму блозі “виключно в межах норм християнської моралі та пастирської етики”.

Також Дедюхіну порекомендували упродовж найближчих місяців “обміркувати свою позицію щодо вибору – залишитися священнослужителем Православної Церкви […] чи обрати шлях світського політика та блогера”.

В разі невиконання ним рішення ПЦУ, в церкві пригрозили йому суворішим покаранням.

Резонансну публікацію Олександр Дедюхін зробив 1 червня – у День захисту дітей. У дописі він ділився своїми роздумами щодо відповідальності жінок та чоловіків.

“Мені тут палко пишуть, мовляв, не можна вважати жінку лише інкубатором, матка – це її тіло, а всі противники абортів нехай забирають ембріони і ростять їх самі”, – почав священник.

“Просто якщо хоча б на мить приспустити перетинки між звивинами, то можна дізнатися, що ембріон в матку потрапляє внаслідок певних дій, вчинених самою жінкою. Як там старі люди кажуть: “Сучка не схоче – кобель не скоче”. І якщо ти вже дала згоду на одне, то, будь ласка, неси відповідальність”, – відзначив він.

І додав: “При цьому зауважу, що відповідальність чоловіка набагато більша, в нас же ж патріархат, а не щось”.

ПЦУ покарала свого священника через скандальний пост про секс і аборти

Публікація Дедюхіна одразу спричинила хвилю критики в соцмережах – зокрема у партії “Європейська солідарність”, членом якої є священник.

У ПЦУ також засудили слова Дедюхіна.

Сам Олександр Дедюхін після численної критики на свою адресу написав: “Я жодним словом не обмовився про заборону абортів – її мені приписали. Я сказав, що відповідальність чоловіка більша – деякі чомусь побачили, що я в усьому звинуватив жінок”.

“Але так, все, що поганого пишуть про мене, я визнаю, приймаю і дякую за хейтерів Богу”, – підсумував священник.


0