Термін контракту із ЗСУ повинен становити щонайменше 10 років – Резніков

У Міноборони вважають, що контракт військовослужбовця зі Збройними силами України має становити щонайменше 10 років. Але служба повинна бути цікавою для молоді.

Таку позицію озвучив міністр оборони Олексій Резніков на брифінгу 3 лютого.

Він пояснив, що тільки за таких умов державі є сенс вкладати й інвестувати гроші в підготовку військових, у житло для них та хороше грошове забезпечення.

Міністр зазначив, що у разі підвищення стандартів підготовки військовослужбовця держава має витратити на нього 1,5 млн грн, і такі ресурси краще вкладати в кадри, які тривалий час служитимуть в армії.

Саме так він роз’яснив нещодавно підписаний указ президента про збільшення чисельності ЗСУ та перехід до професійної армії.

“Це дасть можливість врешті-решт відмовитись від строкового призову та короткострокових контрактів, а службу в ЗСУ зробити привабливою професією. І Збройні сили стануть одним із найкращих роботодавців України”, — пояснив міністр.

1 лютого Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив Кабінету міністрів підготувати припинення обов’язкового призову на строкову службу з 1 січня 2024 року.

Також документ зобов’язує Міністерство оборони розробити концепцію поступового переходу до формування Збройних сил на професійній основі.

Зараз до армії призивають чоловіків від 18 років до 27 років, яких медкомісія визнає придатними до військової служби, якщо вони не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії. Однією з причин відстрочки є здобуття освіти.

Про бажання відмовитися від призову до армії говорив іще міністр оборони Андрій Загороднюк, який перебував на посаді до березня 2020 року.

А вже у липні 2021 року про цю ідею знову заговорили: тодішній глава президентської партії “Слуга Народу” Олександр Корнієнко зазначив, що закон про територіальну оборону є частиною плану зі скасування обов’язкового військового призову.


113