«Наша вулиця кричала і плакала»: як земляки сприйняли загибель Героя України, який підірвав міст ціною власного життя

Герой України, який підірвав міст ціною власного життя, не давши ворогові пройти далі, Віталій Скакун був родом із містечка Бережани, що на Тернопільщині. Він народився 19 серпня 1996 року, відзначив своє 25-річчя. У морського піхотинця залишилися мама, бабусі і старша сестра.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua

Про героя розповіла 67-річна мешканка Бережан, колишня вчителька Галина Загачевська:

“Батько Віталія служив у поліції, пізніше працював у Львові на заводі. Він помер торік від онкозахворювання. Мама поїхала на заробітки до Італії. Раніше вона працювала у Бережанській школі № 3, де викладала уроки трудового навчання і була культорганізаторкою. Бабуся Віталія по батьковій лінії була моєї сусідкою і близькою подругою. У Бережанах також проживає друга його бабуся. Він їх дуже любив обох. Також любив свою старшу сестру і двох племінників. Віталій часто приходив до бабусі, допомагав їй. Він дуже любив солодощі, то вона догоджала йому: купувала цукерки, морозиво, готувала щось смачне. Такий світлий хлопчина був, цілеспрямований, працьовитий, правда мовчазний. Завжди привітно привітається, посміхнеться. Він закінчив у Бережанах школу, навчався у Львові на зварювальника”.

Пізніше хлопець пішов служити в армію.

“Якось сусідка прийшла до мене і каже: “Наш Віталик вирішив йти на контрактну службу. Я так хвилююся за нього”. А я їй: “Якщо він так вирішив, то що зробиш. Він у вас хлопець серйозний та відповідальний”, – пригадує пані Галина. – Майже щодня Віталій телефонував бабусям. Був ще не одружений. Про дівчину нічого не чула. Коли померла бабуся, він тяжко це пережив”.

Жінка каже, що повідомлення про смерть Віталія вона сприйняла надзвичайно боляче.

“Це стало для мене справжнім шоком, я впала у відчай. Вся наша вулиця кричала і плакала. Всі дуже засумували, – запевнила пані Галина. – Телефонувала мені наша 82-річна вчителька і каже: “Я так за ним сплакалася, що буду швидку викликати”. Звідусіль висилали мені повідомлення про присвоєння нашому Віталику звання Герой України. Він це заслужив. Бо не пошкодував навіть свого життя за Україну. Навіть не можу собі уявити, про що він думав в останні хвилини свого життя”.

Поховають героя у його рідних Бережанах.

“Його мама вже їде з Італії. Приїхали родичі з Києва. Тіло Віталія мають привезти у понеділок або вівторок. Я обов’язково піду на похорони. Гадаю, прийде багато людей: родина, друзі, однокласники. Зрештою, всі Бережани прийдуть, аби віддати шану нашому героєві”, – переконана Галина Василівна.

Схиляємо голови перед мужністю і відчуттям обов’язку Віталія Скакуна та висловлюємо щирі співчуття рідним.

Раніше повідомляло, що Президент України Володимир Зеленський посмертно присвоїв звання Героя України саперу 35-ї окремої бригади морської піхоти Віталію Скакуну, який зупинив просування танкової російської колони ціною свого життя, підірвавши Генічеський автомобільний міст.

Це сталось на Херсонщині. Одним із найважчих місць оборони України став Кримський перешийок, де одним із перших ворога зустрів окремий батальйон морської піхоти. Щоб зупинити просування танкової колони, було ухвалене рішення підірвати Генічеський автомобільний міст.

Виконати це завдання зголосився інженер окремого батальйону матрос Віталій Скакун. Міст було заміновано, але відійти звідти він не встиг. За словами побратимів, Віталій вийшов на зв’язок, та повідомив про те, що підриває міст.


0