Виїзд українців до Румунії: як виїхати, отримати допомогу, роботу та де жити

Румунія — одна з тих країн, куди прямують біженці з України. Станом на 4 березня кількість громадян України, які офіційно попросили притулку в Румунії, склала 18970 осіб.

Кордони переповнені тисячами українців, які понад добу стоять у чергах. Біженці – переважно жінки, діти та пенсіонери — продовжують прибувати. Влада держави запевняє, що в Румунії вжили всіх заходів, щоб допомогти українцям, які рятуються від війни з Росією. Українці прагнуть сховатися в Румунії від бойових дій, які зараз тривають у країні. Людям довелося терміново залишати будинки, але практично ніхто не знає, що на них чекає в іншій країні.

Як виїхати в Румунію з України

Біженці виїжджають до Румунії з України через пункти пропуску Порубне, Дякове, Солотвине та інші. Також потрапити до Румунії можна через пункти пропуску з Молдовою: Костешти-Стинка, Джурджулешти-Галац, Липкани-Редеуць-Прут. Про моніторинг черг на кордоні можна дізнатися тут.

Кожна зазначена заявка на отримання статусу біженця розглядатиметься за прискореною процедурою, однак у повній відповідності до румунського законодавства.

Для перетину кордону достатньо закордонного біометричного паспорта. Якщо він відсутній — можна скористатися українським паспортом. Діти віком до 16 років, які їдуть з батьками, мають показати свідоцтво про народження. Крім того, діти мають право перетнути кордон з одним із батьків (без офіційного дозволу іншого з батьків). Якщо дитина їде зі знайомими чи родичами, то потрібен дозвіл на виїзд, завірений у нотаріуса, одного з батьків.

Як отримати допомогу українським біженцям у Румунії

Румунія приймає українських біженців без зайвих формальностей за спрощеною процедурою. У країні відкрили шість центрів, де можуть безпечно розміститися біженці. Вони розташовані в Тіміші, Марамуреші, Сучаві, Джурджі, Тульчі та Бухаресті. Уряд Румунії розміщує матерів з України з дітьми без чоловіків безкоштовно на будь-який термін. Харчування також надають безкоштовно до врегулювання ситуації. Потрібно лише приїхати до Румунії. На офіційній сторінці можна детальніше дізнатися про правила надання допомоги українським біженцям.

Як отримати роботу в Румунії біженцю з України

Українки в Румунії часто шукають роботу, щоб мати можливість забезпечувати себе та дітей. У сусідній країні готові піти назустріч. Прийомом та опрацюванням заяв про надання притулку від українців, які шукають захисту в Румунії, займається Генеральна інспекція імміграційних регіональних центрів. Щоб забезпечити безперебійний процес у цей час, перекладачі постійно допомагають владі та українцям. Румунські роботодавці та агенції з працевлаштування переформатують свою роботу у зв’язку з напливом українок, які змушені залишити свою батьківщину в умовах війни. Жінки зможуть працювати в торгівлі, сфері обслуговування, логістиці, галузі e-commerce, на підприємствах харчової промисловості.

Де жити переселенцю з України до Румунії

Тимчасовий притулок надається на 1 рік — з можливістю продовження (ще двічі по одному року). “Прийняте Євросоюзом рішення передбачає надання громадянам України та резидентам України право жити, працювати, отримувати медичну допомогу, житло та освіту негайно на строк до одного року, без необхідності проходити тривалі процедури надання притулку”, — повідомило 3 березня МВС України.

Як ми писали вище, у Румунії відкрили шість центрів, де можуть безпечно розміститися біженці: Тіміш, Марамуреш, Сучав, Джурдж, Тульч та Бухарест. Також можуть залучати й інші об’єкти для притулку українців, зокрема школи та готелі. Це на той випадок, якщо темп вимушеного переселення на тлі війни зростатиме, а кількість переселенців збільшуватиметься.

Корисні посилання та контакти

Додаткову інформацію можна отримати:

(+4) 0219590 — Румунська прикордонна поліція;
(+4) 0214107513 — Головна інспекція з питань імміграції;
112 — Служба екстреної допомоги;
119 — Кількість надзвичайних ситуацій, пов’язаних з дітьми (включаючи дітей без сім’ї);
https://t.me/diakove;
https://t.me/+beC7MWQ4RVdlOTQy;
https://t.me/porubnepunk


207