Скільки фінансової допомоги Україна одержала від західних партнерів у перший місяць війни

З моменту військового вторгнення Росії в Україну наша країна отримала понад $3,2 млрд фінансової допомоги від західних партнерів. У квітні ця сума може подвоїтися.

Починаючи з 24 лютого 2022 року, Україна отримала $3,221 млрд фінансової допомоги від західних партнерів, пише НВ.

“Суми не включають фінансової допомоги, що прямо спрямовується на закупівлю озброєння та іншого військового обладнання”, — повідомив НВ Бізнес Віталій Ваврищук, голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU.

Ця сума включає як кредити так і безповоротну допомогу. Найбільша частка — це транш від Міжнародного валютного фонду за програмою екстреної підтримки Rapid Financing Instrument в еквіваленті $1,4 млрд.

На рахунки НБУ надійшла безповоротна міжнародна допомога в еквіваленті $126 млн. Також вже отримані кредити від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), Світового Банку (СБ) та Європейського Союзу (ЄС).

Війна — це біль. Але й шанс збудувати нову країну. Ігор Мазепа про виклики воєнного часу та всі гроші світу після перемоги
Крім того, вже підтверджено, але ще не надано або не використано допомоги на $3,144 млрд. За словами Ваврищука, ці кошти будуть доступні наступного місяця.

Зокрема, мова йде про валютний своп із Банком Польщі в еквіваленті $1 млрд, який буде направлено на поповнення резервів НБУ та гарантії США за кредитом уряду України також у розмірі $1 млрд. Також можна відзначити грантовий фонд від Світового банку в розмірі $146 млн та інше. Україна очікує великі суми від уряду Японії, ЄС, Світового Банку на виплату стипендій та гарантії СБ за кредитом уряду України (за сприяння Нідерландів та Швеції).

“Ще є обіцяні великі суми від ЄБРР, ЄІБ та СБ (сукупно понад $5,5 млрд), але то більше довгострокові проекти, і з приводу них поки що мало конкретики”, — підкреслює Віталій Ваврищук.


346