“Путін головного мозку у багатьох”: у Києво-Печерській лаврі заявляють про перепони у відході від МП

Раніше це місце називали хабом російського миру у центрі Києва. Одіозні попи, проросійські олігархи та депутати регулярно замолювали там свої гріхи. Їх завжди охороняли ряжані казахи, а СБУ шукали диверсантів. Протягом восьми років війни із Росією культурні діячі закликали українську ваду гнати попів із київської Лаври. І, схоже, крига скресла. Місцеві попи заговорили про вихід із-під влади ФСБівського Кирила.

Про це йдеться в ТСН.

Раніше тут стояли так звані лаврські казахи, які нападали на журналістів, бились із безхатьками та створювали гнітюче відчуття окупації ще в тому мирному Києві. Тепер тут озброєні поліцейські.

Жодних барикад, або укріплень. Головна відмінність із довоєнною Лаврою – замість паломників – біженці. “Вони тут перебувають тимчасово. Деякі дні два і їдуть на західну Україну”, – кажуть тут.

Та побачити тих переселенців, щоб оцінити гуманітарні зусилля церкви з московським підпорядкуванням журналіста не вдалося. В готелі пояснили, що після ранкової молитви люди відпочивають.

Люди у рясах спілкуватись не хочуть. На питання про війну відповідають, як то кажуть, питанням на питання. Після кількох спроб заговорити зі священнослужителями, до журналістів таки підходить чоловік. Також у рясі. Він представляється, але просить не знімати на його на камеру. Те що він каже можна назвати сенсацією.

“Про вихід із московського патріархату вже заявило багато священників. Але я ще раз скажу, централізовано це ще не сталось. І невідомо як буде. “Путін головного мозку” у багатьох”, – заявляє він.

Скликання собору вже відкрито обговорюють, а по суті вимагають, але процес гальмують кілька архієпископів. Частина керівництва церкви просто поза доступом – евакуювались.

“Через якихось 10-15 ідіотів у рясах не треба судити по всіх церквах. У людей є певна філософія. Їх 30 років накачували. Якщо ти хочеш бути з Богом, то ти маєш бути в єдності з московським патріархом”, – пояснює співрозмовник.

Після розмови із ним, журналісти планували поговорити з одіозним митрополитом Павлом. Але там кажуть, що митрополит вже все сказав на тему у своєму влозі.

Власне ролик триває майже шість хвилин. Павло говорить про страждання церкви. Війну називає словом “подія”, каже, що не являється підданим іншої держави і тим більше не є підданим Путіна. І головне, він молиться за українське військо. “Головне ми робимо кожний день – це цілодобово молитва за нашу владу, за наше військо, за наш народ і за нашу землю українську”, – йдеться в ролику.

Увесь час на відео лунає спів церковного хору. Вони співають духовний гімн, якого завжди сторонилися – “Боже великий-єдиний, храни Україну”.

Водночас митрополит Епіфаній запевнив, що за останній місяць війни в Україні лише 50 церков приєдналися до ПЦУ, ще 100 ухвалили рішення про перехід. Це сталося за останні дні. Тому митрополит припускає, що всі заяви про переходи можуть бути лише маскуванням.


0