Найбільше свято християн: віднині за два тижні – Великдень

Віднині за два тижні – Великдень.

Дата православного Великодня 2022 припадає на 24 квітня. Вважається, що це рання Пасха. Як і завжди, свято випадає на неділю. А понеділок 25 квітня буде офіційним вихідним днем.

Католики і деякі протестанти відзначать Великдень у 2022 році на тиждень раніше – 17 квітня.

А наступної неділі – Вербна неділя. Дата святкування Вербної неділі прив’язана до Великодня, а тому щороку змінюється. 2022 року вона припадає на 17 квітня.

Вербна неділя – це дванадесяте свято, яке означає вхід Господній в Єрусалим напередодні його надлюдських траждань та смерті на Голгофі. Цього дня у православних вірян прийнято ходити до церкви, освячувати вербу та проводити різні ритуали, які вже стали традиційними.

Традиції святкування Великодня

Перед Великоднем віруючі дотримуються суворого семитижневого посту. У 2022 році Великодній піст триває з 7 березня по 23 квітня включно. Традиції Великодня добре відомі кожному. У це світле свято відвідують богослужіння. Там освячують продукти і гілки верби. До свята готують паски і сирні паски, фарбовані яйця і м’ясні страви. У деяких сім’ях на Великдень обмінюються подарунками.

Католицькі традиції не менш цікаві – у ніч перед Великоднем у храмах запалюють благодатний вогонь та літню свічку, полум’я від якої кожен має забрати додому. Господині готують індичку, прикрашають яйця та печуть хліб, запрошуючи сім’ю до столу після вечірньої служби. Діти із захопленням шукають шоколадні яйця, які приніс Великодній кролик – символ свята для християн західного обряду.


143