В Україні пропонують звільнити від військової служби ще одну категорію громадян

Депутати подали до Верховної Ради відповідний законопроєкт, який вже прийняли у першому читанні.

Зміни стосуються чоловіків, на утриманні яких перебуває троє і більше дітей, молодших 18-ти років. Згідно з законом, вони мають право на відстрочку від мобілізації та виїзд за кордон під час воєнного стану.

“У перші дні повномасштабного вторгнення багатьом багатодітним чоловікам прийшли повістки з воєнкомату, чіткого роз‘яснення щодо того, що вони не підлягають призову, лише за власним бажанням, не було. У зв’язку з цим, багатодітні чоловіки були мобілізовані до лав ЗСУ. Після багатьох звернень на гарячу лінію Міністерства Оборони України, щодо незаконної мобілізації, ці чоловіки писали рапорти на звільнення з військової служби за сімейними обставинами, посилаючись на Постанову КМУ № 413 від 12 червня 2013 року. Їм було відмовлено згідно статті 26 Закону України про звільнення з військової служби, — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту 7678.

Він передбачає, що багатодітні чоловіки зможуть звільнитися зі служби, якщо були мобілізовані через некоректне трактування норми закону,. — Станом на початок мобілізації було масово порушене право багатодітних батьків нести військову службу за власним бажанням і тільки за місцем проживання, та за наслідками цього порушення не надання державою права батькам, які є багатодітними, права звільнятись з лав ЗСУ під час дії воєнного стану”.

Законопроєкт пропонує доповнити підпункт Г пункту 4 статті 26 (Звільнення з військової служби) ЗУ Про військовий обов’язок та військову службу абзацом: “наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років”. Тобто це може стати підставою для звільнення чоловіків, які несуть службу на фронті або у складі чинних військових угрупувань під час воєнного стану.


700