Робота є: яку зарплатню платять українцям у Європі

Українці з 24 лютого масово почали виїжджати до країн Європи, рятуючись від повномасштабної агресії Росії. Спочатку люди хотіли просто перечекати небезпечний період, а потім зрозуміли, що потрібно влаштовуватися на роботу. Зараз українців у Європі забезпечують роботою активніше, ніж це було наприкінці зими та навесні.

Керівник відділу легалізації міграційної платформи Ewl Марія Кузенко розповіла в ефірі національного телемарафону, які зараз зарплати в українських біженців у Європі.

Польща
З початку війни у Польщі вже працевлаштувалося 430 тисяч українських біженців. За словами Кузенко, вакансій для українців поки що вистачає і в країні є робочі місця. У перспективі є можливість забезпечити роботою всіх новоприбулих.

Чехія
До Чехії їдуть близько 10% українців. Зарплати для біженців у цій країні коливаються від 770 до 1250 євро (від 27660 до 44890 гривень).

“Це вакансії в основному на машинобудівні та автомобільні галузі”, – наголосила експерт.

Німеччина
Для українських працівників відкрився ринок роботи й у Німеччині. Наразі біженці можуть заробляти в середньому близько 2000 євро (71 860 гривень).

“Якщо до війни Німеччина працевлаштовувала висококваліфікованих фахівців, то зараз ринок праці відкритий для працівників із меншими компетенціями”, – пояснила Кузенко.

Румунія
Українські біженці також активно їдуть до Румунії, де їм пропонують здебільшого фізичну роботу. Тут зарплати не дуже високі, але робота також є – платять близько 400-500 євро (близько 14370 – 17967 гривень).


155