Іранський суд виніс перший смертний вирок учаснику протестів

Тегеранський суд у неділю, 13 листопада, виніс свій перший смертний вирок через протести, які тривають у країні вже два місяці. Як пише «Радіо Свобода», обвинуваченого засудили до смертної кари за «підпал урядової будівлі, порушення громадського порядку, зібрання та змови з метою вчинення злочину проти національної безпеки», а також за те, що він – «ворог Бога».

Нагадаємо, масові протести проти влади почалися в Ірані у вересні після смерті 22-річної Махсі Аміні, яку закатували функціонери поліції моралі за неносіння хіджабу. Хоча розпочали протести молоді жінки, які зривали і спалювали хіджаби та привселюдно обрізали своє волосся, до них доєдналося багато молодих чоловіків. Загалом протести в Ірані переросли у протести за права людини і проти пригноблення людей владою.

Влада Ірану розгорнула репресії проти протестувальників, в результаті яких затримали тисячі людей. Інформаційне агентство правозахисників HRANA повідомило, що станом на 5 листопада під час заворушень загинули 318 протестувальників, у тому числі 49 неповнолітніх. Уряд Ірану не бере на себе відповідальність за ці смерті і в більшості випадків пояснює їх самогубствами, хворобою та нещасними випадками.

Тиждень тому, 6 листопада, меджліс Ірану проголосував за резолюцію, в якій визнають учасників протестів проти режиму аятоли Алі Хамінеї «мохаребами» – так в шаріаті називають «ворогів Бога». Таке визнання передбачає смертну кару. До страти можуть засудити близько 14 тисяч людей, які протестують проти влади.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter