Німецький парламент не підтримав негайну передачу танків Україні

Німецький танк Leopard Збройних сил Іспанії, 2017 рік

Німецький парламент напередодні не зміг проголосувати за пропозицію опозиційного блоку ХДС/ХСС щодо негайного постачання танків та іншої бронетехніки західного зразка Україні, пише 23 вересня «Європейська правда» з посиланням на NTV.

На голосування запропонували документ під назвою «Захищаючи мир і свободу в Європі – рішуче підтримуючи Україну важкою зброєю зараз». Документ закликав негайно надати дозвіл на експорт до України бойових танків і бронетранспортерів із запасів промисловості. Крім того, він містив вимогу направити Україні додаткове важке озброєння.

Однак, депутати своїми голосами завадили негайному прийняттю рішення у парламенті. Замість цього, пропозицію ХДС/ХСС передали для обговорення комітету закордонних справ, що значно відтермінує ухвалення рішення.

Поміж тим, під час обговорення деякі депутати правлячої коаліції підтримали ініціативу опозиціонерів. Депутатка від «вільних демократів» Марі-Агнес Штрак-Ціммерман закликала до постачань німецьких танків. Її партія вважає, що «в нинішній військовій ситуації, в якій українська армія поступово відвойовує свої території, ми маємо передати принаймні бронетранспортери Fuchs і БМП Marder. А якщо того вимагатиме ситуація, то, можливо, і бойовий танк Leopard», – сказала Штрак-Ціммерманн.

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц пояснював, що його країна і так достатньо допомагає Україні озброєнням, а рішення передавати танки буде ухвалювати лише в координації із союзниками.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Німеччина має самостійно ухвалювати рішення про передання Україні бойових танків та іншої броньованої техніки, а не орієнтуватися на інші держави, як-от США.

Сша своєю чергою відмовляють Україні в танках через проблеми з логістикою й обслуговуванням.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter