Тайвань купить 400 американських ракет Harpoon через загострення відносин з Китаєм

Тайвань придбав корабельні версії Harpoon, які виготовляє Boeing Co

Влада Тайваню придбає у США до 400 ракет Harpoon («Гарпун») наземного базування, призначених для відбиття потенційного вторгнення з боку Китаю. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на власні джерела.

Як нагадує агентство, раніше Тайвань придбав корабельні версії Harpoon, які виготовляє Boeing Co. Контракт з Boeing, укладений від імені Тайваню командуванням повітряних систем ВМС США, є першим для мобільної наземної версії.

7 квітня Пентагон оголосив про контракт на 1,17 млрд доларів США на 400 протикорабельних ракет, але не згадав Тайвань як покупця. Натомість джерела Bloomberg вказують, що покупцем американської зброї є влада Тайваню.

Угода укладена на тлі високої напруженості у відносинах між США та Китаєм через Тайвань, який Пекін вважає частиною своєї території. Китай провів військові навчання навколо Тайваню після того, як його президент зустрівся у Каліфорнії зі спікером Палати представників США Кевіном Маккарті.

Представник міноборони США розповів, що продаж Тайваню оборонних виробів має важливе значення для його безпеки. У березні Сполучені Штати схвалили потенційний продаж Тайваню нової зброї на суму 619 млн дол., включаючи ракети для його авіафлоту F-16, на тлі посилення тиску Китаю, зазначає «Укрінформ».

Ракета Harpoon: що відомо

Ракета Harpoon вважається однією з найпоширеніших та найефективніших ракет у світі. Вона розроблена компанією МакДоннелл-Дуглас, наразі випускається на підприємствах корпорації Боїнг. Це малогабаритна ракета, яка має дозвукову швидкість польоту та осколково-фугасну бойову частину. Максимальна дальність стрільби залежить від виду носія: авіаційного базування – AGM-84; корабельного (берегового) базування – RGM-84; для запуску з підводних човнів – UGM-84.

Ціна однієї протикорабельної ракети (версія AGM-84L Block II) – від 1,5 млн доларів (для міноборони США) та до 9,2 млн доларів за одиницю (для іноземних країн).

Офіційно Harpoon був прийнятий на озброєння 1977 року в корабельному варіанті базування (RGM-84A). Авіаційний варіант AGM-84A прийняли для літаків P-3 в 1979 році, а варіант для підводних човнів – 1981 року.

Наведення ракети здійснюється у дві стадії. На першій ракета слідує за встановленим курсом на надмалій висоті в бік цілі.

У розрахований момент часу ракета ініціалізує активну радіолокаційну головку самонаведення і починає пошук мети в секторі 45 градусів від напрямку польоту.

Максимальна дальність виявлення есмінця для сучасних ДБН становить 40 км, а катерів – до 18 км. Щойно мета виявлена, ракета наводиться на неї та здійснює атаку двома можливими способами: атакує ціль горизонтально, рухаючись паралельно воді на висоті 2-4 м; робить маневр «гірка», піднімаючись на висоту до 1 800 м і пікіруючи на ціль – підводні човни, що сплили, і невеликі маневрові катери.

Україна ще від 2021 року веде перемовини щодо закупівлі протикорабельних ракет Harpoon для корветів типу «Ада» (їх будують в Туреччині для ВМС України і перший було закладено саме у вересні 2021 року).

Однак наразі з бойовим використанням ПКР Harpoon в Україні є певна складність. ЗСУ просто не мають літаків, субмарин чи кораблів, з яких можна здійснювати пуск цією ракетою. Тобто підійде лише берегова версія протикорабельної ракети Harpoon. Якщо виставляти систему, наприклад, в районах Миколаївської чи Одеської області, дивізіон Harpoon зможе запобігти висадженню десанту чи обстрілу портових міст з кораблів Росії. Однак, на жаль, дістати до есмінців Чорноморського флоту РФ, які «Калібрами» обстрілюють українські міста, Harpoon не зможе.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter