Папа Франциск вперше надав жінкам право голосу на зборах єпископів

Папа Франциск обмінюється подарунком з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем під час аудієнції в його приватній бібліотеці Апостольського палацу 27 квітня 2023 року у Ватикані

Папа Римський Франциск вперше в історії дозволив жінкам голосувати на всесвітній зустрічі єпископів, яка відбудеться в жовтні 2023 року, повідомила агенція Reuters.
Раніше жінкам дозволялося бути присутніми на Синодах (папському дорадчому органі) у ролі аудиторів, але без права голосу. Нові правила дозволять проголосувати на великому Синоді єпископів п’ятьом монахиням. Це рішення називають «історичним кроком», який може призвести до більшої інклюзивності у Римо-католицькій Церкві.

Крім того, Папа дозволив включити до Синоду, як сказано у ватиканському документі, «70 не єпископів, які представляють різні групи вірних Божого люду». Ці 70 священиків, сестер-монахинь, дияконів і католиків-мирян Папа обере зі списку 140 осіб, яких рекомендували національні єпископські конференції. Конференції заохочували залучати молодь. Ватикан попросив, щоб 50% з цих 70 осіб були жінки.

Як пише Reuters, Синоди зазвичай відвідують близько 300 осіб, тому більшість тих, хто має право голосу, все одно будуть єпископами. Тим не менш, ця зміна є надзвичайною для установи, в якій протягом століть домінували чоловіки.

Водночас зауважимо, що за останні роки Папа призначав жінок на деякі посади, які до цього обіймали лише чоловіки.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter