Сім країн ЄС замовили боєприпаси для України за новим механізмом

Сім країн Євросоюзу замовили боєприпаси в рамках механізму спільних закупівель ЄС, щоб передати Україні артилерійські снаряди і поповнити запаси на своїх складах. Про це повідомляє агентство Reuters у п’ятницю, 29 вересня.

Схему було створено в рамках плану вартістю не менше 2 млрд євро, запущеного в березні з метою доставки в Україну 1 млн артилерійських снарядів та ракет протягом року. Деякі офіційні особи та дипломати висловили скептицизм з приводу того, що цієї мети буде досягнуто, але ця ініціатива ознаменувала собою значний крок у зростаючій ролі ЄС в обороні, чому сприяла війна Росії проти України.

Досі оборонні закупівлі переважно залишалися прерогативою урядів 27 окремих країн-членів блоку.

«Сім держав-членів вже розмістили замовлення на 155-мм боєприпаси за прискореною процедурою EDA. Найближчими тижнями та місяцями можуть з’явитися додаткові замовлення, наприклад, для національних цілей поповнення запасів», – повідомило агентство у відповідь на запит агентства Reuters.

Агентство відмовилося назвати країни, заявивши, що кожен уряд має оголосити про свої розпорядження. У відповідь на запит Reuters міністерство оборони Литви підтвердило, що вона є однією з країн. EDA також відмовилося назвати вартість та кількість замовлень, заявивши, що більшість інформації є конфіденційною. Однак в агентстві заявили, що угоди укладалися як на снаряди, так і на компоненти, такі як детонатори, снаряди, заряди та капсулі.

У заяві йдеться, що схема охоплює чотири «сучасні вогневі платформи, розроблені та вироблені в Європі… і які найчастіше використовуються українськими збройними силами». Згадуються французькі CAESAR, польські Krab, німецькі PzH2000 та словацькі Zuzana C/2000.