Росію вперше не обрали до складу Міжнародного суду ООН

Зала засідань Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй

Представника Росії вперше не обрали до складу Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй. Про це ввечері у четвер, 9 листопада, повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Уперше в історії ООН її держави-члени відмовили Росії у праві здійснювати правосуддя від їх імені в Міжнародному суді ООН. Світ бачить, хто руйнує міжнародне право, а не захищає його», написав він у соціальній мережі X (раніше Twitter).

Президент водночас привітав представників Австралії, Мексики, ПАР, Румунії та США з перемогою на виборах до Міжнародного суду ООН як у Раді Безпеки, так і в Генасамблеї.

Російський представник програв представнику Румунії, колишньому міністру закордонних справ Богдану Ауреску, повідомив суддя Європейського суду з прав людини Микола Ігнатовський.

«Сьогоднішнє обрання професора міжнародного права Богдана Ауреску, колишнього міністра закордонних справ Румунії, суддею Міжнародного Суду ООН означає, що у «Світовому Суді» в Гаазі вперше не буде радянського/російського судді», – повідомив Гнатовський, якого цитує «Інтерфакс-Україна».

За його словами, «це другий випадок в історії, коли постійний член Ради Безпеки не буде представлений у Міжнародному Суді ООН (першою була Велика Британія 2017 р.)».

Зазначимо, що Міжнародний Суд ООН – це головний судовий орган Організації Об’єднаних Націй, який розглядає спори між державами та надає консультативні висновки за міжнародним правом.