Уряд Румунії заявив про домовленість із фермерами щодо припинення протестів


Уряд Румунії заявив про домовленість із фермерами щодо припинення протестів

фото
George Calin via REUTERS

Фермери Румунії протестували протягом трьох тижнів

У п’ятницю, 2 лютого, уряд Румунії заявив про досягнення домовленості із місцевими фермерами. Страйкарі мають припинити протести, блокування доріг та пунктів пропуску. Про це повідомляє Reuters.

Протести у Румунії тривали протягом трьох тижнів. Фермери вивозили техніку на дороги у великих містах, що сповільнювало рух або повністю його блокувало. Крім того, протестувальники також блокували роботу пунктів пропуску на кордоні з Україною.

У п’ятницю прем’єр-міністр Марсель Чолаку та представники протестувальників підписали угоду, згідно з якою створиться комітет, який об’єднає декілька міністерств для пошуку рішень.

Нагадаємо, з 9 січня румунські фермери протестували проти рішень румунського міністерства агрополітики та блокують дороги у різних регіонах країни через кризу в аграрному секторі. Аграрії вимагали інформації щодо рішень про кредитування та просили призупинити податкові зобов’язання, якщо зіткнулися з фінансовими труднощами.

Ще однією з вимог румунських фермерів було припинення ввезення до Румунії українського зерна. Також румунські фермери вимагали компенсації внаслідок «значної дестабілізації ринку зерна, спричиненої імпортом дешевого зерна з України, яке не відповідає стандартам ЄС і може поставити під загрозу продовольчу безпеку, а також через транзит українського зерна та насіння олійних культур».

16 січня влада Румунії вже заявляла про досягнення компромісу з фермерами, які блокують кордон з Україною. Серед поступок, на які пішов уряд Румунії, готовність влади повністю субсидувати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення про субсидовані відсоткові позики. Уряд також задовольнив вимоги щодо компенсації збитків, завданих імпортом з України.

19 січня, румунські фермери розблокували пункт пропуску «Вікову-де-Сус», що межує з українським «Красноїльськ». 20 січня румунські протестувальники припинили блокаду пунктів пропуску «Халмеу-Дякове» та «Сірет – Порубне».