Литва розслідує причетність Viči до постачання товарів військового призначення до Росії


Литва розслідує причетність Viči до постачання товарів військового призначення до Росії

НАЗК внесло литовського виробника морепродуктів Vičiūnai Group до переліку «Міжнародні спонсори війни»

Співробітники Клайпедського відділення Митної кримінальної служби Литви під контролем окружної прокуратури розпочали розслідування щодо причетності компанії Vičiūnai Group до постачання підсканкційних товарів військового призначення до Росії. Про це у четвер 11 квітня повідомив литовський новинний портал Delfi.

Раніше стало відомо, що одна з компаній групи Вічунай, Plungės kooperatinė prekyba, щонайменше десять разів завозила на завод «Вічунай Русь» у місті Совєтськ Калінінградської області товари, які можуть використовуватися у воєнних цілях. У повідомленні ЗМІ сказано, що компанія Vičiūnai перевозила до Калінінграда вироби та технології, які підпадають під категорію товарів воєнного призначення. За словами представників Vičiūnai, вони справді імпортували до Росії товари подвійного призначення, однак стверджують, що не були обізнані про існування санкцій проти них.

У звітах Митного департаменту Литви зазначається, що філія Plungės kooperatinė prekyba постачає різноманітне обладнання на завод Vičiūnai-Rus у місті Совєтськ. За даними lrt.lt, на даний момент існує перелік щонайменше 50 найменувань товарів, на які були накладені санкції ЄС, США, Великобританії та Японії. Їхній експорт та вивезення до Росії заборонений, адже йдеться про техніку подвійного призначення, яку країна-агресор може використовувати для підвищення бойової ефективності своєї армії.

Також литовські ЗМІ зазначають, що власники Vičiūnai – мер Каунаса Вісвалдас Матійошайтіс та члени його родини, так і не продали свій бізнес у Росії, незважаючи на численні обіцянки. Натомість представники литовського виробника на міжнародних заходах презентують Росію та позиціонують себе як «гордість Російської харчової промисловості».

Нагадаємо, литовська компанія «Вічунай груп» після повномасштабного вторгнення Росії до України щонайменше п’ять разів обіцяла вийти з російського ринку та продати російські активи, проте так цього і не зробила. Бренд продовжує працювати у РФ, посідає перші позиції у рейтингу найулюбленіших брендів росіян та отримає нагороди від російської влади. У січні цього року НАЗК внесло литовського виробника до переліку «Міжнародні спонсори війни».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *