Євросоюз підтримав прагнення України приєднатися до ЄС та підтримає відновлення країни — висновки саміту

Лідери країн Європейського союзу підтримали європейські прагнення України та запропонували Європейській комісії надати свої висновки щодо заявки на членство в ЄС.

За підсумками саміту в Брюсселі, лідери ЄС також повідомили, що продовжуватимуть “скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку”.

“Європейська рада підтверджує Версальську декларацію, визнаючи європейські устремління та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. Європейська рада знову пропонує Комісії подати свою думку відповідно до відповідних положень договорів”, – сказано у висновках саміту.

У заяві ЄС йдеться також про санкції, які вже були введені щодо РФ та про кроки, які необхідно вжити для більш комфортного перебування біженців.

Лідери Євросоюзу також зобов’язалися підтримати Україну у процесі відновлення після війни, яку розв’язала Росія. Зокрема, ухвалено рішення створити Трастовий фонд солідарності України.

“Зважаючи на руйнування та величезні втрати, завдані Україні військовою агресією Росії, Європейський Союз зобов’язується надавати підтримку уряду України для задоволення його невідкладних потреб, а після припинення тиску Росії – на відновлення демократичної України. З цією метою Європейська рада погоджується створити Трастовий фонд солідарності з Україною та запрошує до участі своїх міжнародних партнерів, а також закликає до невідкладного початку підготовки”, – заявили в ЄС.


470