Санду заявила, що Молдова не вводить санкції щодо РФ, оскільки залишиться без газу та електрики

Молдова не може приєднатися до санкцій, запроваджених деякими країнами проти Росії, оскільки так країна може залишитися без газу та електроенергії.

Про це в інтерв’ю Radio Europa Liberă заявила президент Майя Санду, повідомляє NewsMaker.

– Коли ми говоримо про санкції загалом, не вдаючись у деталі, це дуже поверховий підхід. Давайте обговоримо, що можуть означати санкції щодо експорту та імпорту: у нас і так немає доступу ні на український ринок, ні на російський і білоруський. Тому що є ця перешкода – війна. І експорт, і імпорт із цими країнами заблоковано, — сказала Санду.

Вона також наголосила, що найважливішою залежністю Кишинева від Москви є енергоресурси і додала, що поки Молдова не має іншого вирішення цього питання.

– Чи можемо ми сьогодні залишити країну без природного газу та електрики? Ні, ми не можемо. Ні заради наших громадян, ні заради 100 тисяч українських біженців, 50 тисяч з яких діти, каже Майя Санду.

Санду наголосила, що Молдова “користується повною підтримкою своїх західних партнерів”. Більше того, вони навіть намагатимуться допомогти Кишиневу знайти альтернативні варіанти [з питання енергоресурсів].

– Однак, доти ми, очевидно, не можемо ігнорувати реальність, – додала президент.

На зауваження журналістки Валентини Урсу про те, що Київ “розгніваний ставленням Молдови”, Санду відповіла:

– Звичайно, ми маємо зробити все, щоб зупинити цю війну. Але є певні речі, які ми маємо забезпечити для наших громадян. Залишивши країну без енергоресурсів та дестабілізувавши ситуацію тут [у Молдові], ми не допоможемо нікому: ні Молдові, ні Україні, ні нашим партнерам на Заході.


612