«Маніпулятивні звіти»: Зеленський розкритикував міжнародну організацію

Президент Володимир Зеленський, відреагував на скандальний звіт організації Amnesty International, у якому Україну звинуватили в “порушенні” звичаїв війни. Глава держави сказав, що своїм звітом AI намагається “амністувати” країну-терориста і перекласти відповідальність з агресора на жертву.

Про це він сказав у вечірньому зверненні в четвер, 4 серпня, пише “НВ”.

“Немає й не може бути – навіть гіпотетично – жодної умови, за якої будь-який російський удар по Україні стає виправданим. Агресія проти нашої держави є нічим не спровокованою, загарбницькою й відверто терористичною. І якщо хтось робить звіт, у якому жертва й агресор нібито в чомусь однакові, якщо аналізуються якісь дані про жертву, а що робив агресор у цей час – ігнорується, то з цим не можна миритися”, – сказав головнокомандувач.

Президент нагадав, що російські удари пошкодили чи зруйнували в Україні майже 200 храмів і молитовних будинків, понад 2200 освітніх закладів, майже 900 медустанов. Окупанти свідомо обстрілювали черги людей за водою, евакуаційні автобуси, зупинки громадського транспорту і завдавали ударів навіть по меморіалах жертвам Голокосту та кладовищах, а також влаштували вибух у таборі з військовополоненими в Оленівці, проте у звіті про це не згадується.

Він додав, що кожен, хто штучно створює такий інформаційний контекст і натякає, що удари терористів нібито є виправданими чи зрозумілими, “не може не усвідомлювати, що цим допомагає терористам”.

“…Якщо такі маніпулятивні звіти, то й відповідальність за загибель людей поділяєте з ними”, — зазначив Зеленський.

Раніше міжнародна правозахисна організація Amnesty International звинуватила Україну в “порушенні законів війни” через нібито розміщення військових баз у житлових районах, школах і лікарнях.


0