Мінне поле помилок не прощає: відтепер поліцейські службові собаки допомагають вибухотехнікам у розмінуванні Харківщини

Такий підхід до пошуку вибухівки вперше запровадили зведені загони Національної поліції, які наразі працюють у Чугуївському районі.


З початком весни відновилися роботи з розмінування території Харківської області, де велися активні бойові дії. Як розповів заступник начальника вибухотехнічної служби Національної поліції України Дмитро Каракуркчі, на локації, де зараз працює загін, минулого року були підриви як громадян України, так і іноземних громадян.

«Тут було дворядне мінне поле. Міни знімаються, кладуться поруч, а потім складаються і вивозяться у відповідному напрямку. В основному два види вибухових пристроїв тут бачимо – ТМ-62 і ПМН-4. Робота триває не швидко, тому що велика засміченість металевими матеріалами. Поле бою було, багато зайвих сигналів», – зазначив Дмитро Каракуркчі.

З березня спеціалісти-вибухотехніки залучили до роботи у зведеному загоні кінологів кінологічного центру ГУНП в Харківській області.

«Були проблеми, що стосуються виявлення предметів, які містять мінімум металу або не містять його взагалі. Неодноразово зафіксовані випадки, коли міни були пропущені саперами внаслідок малої кількості металу, а також внаслідок певних проблем із металодетектором. Службові собаки Національної поліції, вони навчені пошуку вибухівки, але у певних межах. Тобто це приміщення, це автомобільний транспорт. Переключити собаку з таких об’єктів на ґрунт – це дуже складне завдання. Ми ще на початку нашого шляху з навчання цих собак», – розповів керівник вибухотехнічного підрозділу.

Три кінологи зі службовими собаками, які вже мають навички пошуку зброї та вибухових предметів, пройшли навчання для роботи на відкритій місцевості, а саме на ґрунті. Спочатку проходять вибухотехніки з металодетекторами, щупами, потім проходять собаки по тій же самій місцевості з метою контролю на предмет виявлення вибухонебезпечних предметів, які не містять метал.

«У складі зведеного загону залучені собаки, які вже працювали у повсякденному житті з пошуку вибухівки і зброї. Вони несли службу на блокпостах, проводили обшуки, працювали на вокзалах, у метрополітені. А тепер ми їх привчаємо нюхати землю, тому що це інша праця, це не стихія поліції. Вже дуже добре виходить, хоч і не швидко. Але собаки шукають, знаходять міни, навіть під ґрунтом, які навіть не бачите очима», – ділиться досвідом начальник кінологічного центру поліції Харківщини Олексій Сайганов.

Шукати вибухівку Олексію допомагає Аделіна, їй 5 років. Зі зброєю та вибухівкою вона працює з однорічного віку.

«В цьому загоні собаки одні з найкращих. Всі добре шукають. Собака має пасивно позначити вибухівку. Тобто, вони обережно лягають або завмирають, або сідають перед міною. Мінне поле помилок не прощає», – зазначив Олексій.

Керівник кінологічного центру Олексій Сайганов розповів, що Харківська область перша запровадила такий комбінований метод розмінування, який вже приносить результати. Надалі правоохоронці планують ділитися досвідом з кінологами з інших регіонів.

Відділ комунікації поліції Харківської області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *